Mercedes-Benz EQS 450+ krossar Tesla Model S i ett nytt räckviddstest. Den ultralyxiga elbilen kom 679 km i verklig körning – 123 km längre än tidigare rekordhållaren Tesla Model S Plaid.
– En häpnadsväckande prestation, den vann med mer än ett morrhår, skriver Edmunds.

ANNONS

Nya Mercedes-Benz EQS+ är bland det lyxigaste du kan köpa med batteri och elmotor just nu. Det är Mercedes elektriska motsvarighet till den klassiska lyxsedanen S-klass.

Mercedes
Mercedes EQS har ett batteri på 108 kWh. Foto: Mercedes

Ett nytt räckviddstest visar också att bilen kommer långt på en enda laddning, riktigt långt. Den amerikanska motorsajten Edmunds kör alla elbilar de testar i en slinga tills de är helt urladdade. Mercedes EQS stannade inte förrän efter 679 km verklig körning. Den tidigare vinnaren av testet var Tesla Model S Plaid som kom 556 km.

Slog officiella USA-siffror

Den version som kördes var EQS 450+ med bakhjulsdrift och det stora batteriet på 108 kWh. Räckvidden överträffade den officiella i det amerikanska EPA-testet som uppges till 563 km.

Mercedes EQS
Mercedes EQS går att få med en skärm som täcker hela instrumentpanelen. Foto: Mercedes

Mercedes EQS har hyllats i flera andra tester. Bilen har inte bara lång räckvidd, även komfort och köregenskaper sägs vara i toppklass. Tyska motortidningen Auto, Motor und Sport som korade den till världens bästa elbil. De kom 63 mil i hög fart på autobahn.

Bilen var mer komfortabel än någon annan elbil tidningen hade testat. I motorvägsfart är en knäpptyst, inte ens vindbrus hörs. Hemligheten bakom är det rekordlåga luftmotståndet, dragkoefficienten ligger på 0,20.

Långsammare än Tesla

När det gäller prestanda kommer EQS långt efter Tesla Model S Plaid, då accelerationen upp till 100 km/h är 6,2 sekunder och toppfarten stannar på 210 km/h. Enligt Mercedes har bilen hittills sålt lika bra som konventionella S-klass med fossila motorer.

ANNONS
ANNONS

Mercedes EQS 450+ finns att köpa i Sverige redan nu och kostar från 1 245 000 kronor. Tesla Model S Plaid kostar från 1 379 990 kronor, men då får du inte leverans förrän i slutet av nästa år.

Svenske Mercedes-chefen Ola Källenius med nya elbilen EQS som hittills sålt riktigt bra. Foto: Mercedes