Mercedes-AMG förbereder sig för att säga adjö till förbränningsmotorn en gång för alla, och det som kommer i dess ställe är något som inte går av för hackor. Nämligen ett nytt helt elektriskt koncept, Vision AMG.

ANNONS

Under Mercedes kapitalmarknadsdagar i Monte Carlo i förra veckan fick deltagarna en trevlig överraskning. På torsdagskvällen avslöjade Mercedes-AMG sitt nya helt elektriska koncept, Vision AMG.

Det eleganta konceptet, som Formel 1-åkarna Lewis Hamilton och George Russell hjälpte till att avtäcka, ger en glimt om  vad vi kan förvänta oss av biltillverkarens högpresterande division framöver.

Vision AMG är Mercedes-AMG.s koncept för att introducera den helt nya elektriska AMG.EA-plattformen. Den utvecklades för att ytterligare upprätthålla det tyska lyxmärkets engagemang för elektrifiering. Plattformen kommer att driva framtida prestandamodeller från Affalterbach-teamet.

Inspiration från Le Mans

Mercedes-AMG
Det nya konceptet Vision-AMG visades upp med hjälp av Formel-1 förarna Lewis Hamilton och George Russel (Foto: Mercedes-AMG).
Mercedes-AMG
Designern Gorden Wagener har inspirerats av racerbilarna som tävlade på Les Mans på 1970-talet (Foto: Merceds-AMG).

Konceptbilen kännetecknas av flytande, vackert formade ytor. Skarvar och stängningslinjer reduceras till ett minimum, och bak- och sidorutorna är målade i samma Alubeam-silver som själva bilen. 

”Det började som ett tomt papper och det är väldigt viktigt eftersom det är AMG:s elektriska framtid”, säger Gorden Wagener, Mercedes-Benz designchef i ett pressmeddelande.

”För oss som designers är proportioner allt. Problemet med de flesta elbilar gör bilen högre och tyngdpunkten längre upp på grund av batteriet. Det här var en fantastisk möjlighet för riktigt olika proportioner.”

Inspirationen har han hämtat från racerbilarna som tävlade på Le Mans på 1970-talet.

En superbil med galna hästkrafter

Mercedes
Vision AMG har samma Formel-1 hjul som Mercedes-AMG: team Petrona använder (Foto: Mercedes-AMG).
Mercedes
Vision AMG ska ha ”vansinniga hästkrafter” enligt designern Gorden Wagener (Foto: Mercedes-AMG).

AMG.EA-plattformen kommer för detta koncept bestå av ett högspänningsbatteri i kombination med en lika avancerad axial flödesmotor från Yasa, EV-motorspecialisten under Mercedes-Benz Groups företagsparaply.

ANNONS
ANNONS

Wagener vill inte avslöja hur stark bilen är utan hintar bara om ”vansinniga hästkrafter”. För att understryka styrkan har Vision AMG samma  Formel-1 hjul som Mercedes-AMG Petronateam använder.

Ett som är säkert är att detta är en superbil.

Läs även: Nu säljs Sean Connreys ”Bond-bil” på auktion [Dagens PS]