Skatten på bensin och diesel har sänkts med 1,80 kronor – men det är inte tillräckligt för Moderaterna som vill se ytterligare sänkningar. 

ANNONS

EU-kommissionen meddelade häromdagen att medlemsländerna i exceptionella lägen kan tillåtas gå ned under den lägsta tillåtna nivån för energiskatten på drivmedel. Det som krävs är en ansökan som ministerrådet ska kunna ta ställning till, rapporterar SR Ekot.

Moderaterna kräver att Sverige ska skicka in just en sådan ansökan – men finansminister Mikael Damberg är tveksam och det är oklart om regeringen kommer att skicka in någon ansökan. Regeringen arbetar brett för att hitta den bästa vägen framåt, meddelar han i ett skriftligt svar till SR.

Regeringens plan har varit att den som ägde en bil den 1 mars skulle få 1 000 kronor i kompensation och personer i glesbygd 1 500 kronor någon gång i höst, men det är oklart om det kan bli av – det saknas en majoritet i Sveriges riksdag.

”Socialdemokraterna måste komma ned från läktaren och faktiskt göra det som riksdagen har beslutat. Det är bra att skatten sänks idag, men det räcker inte”, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SR Ekot under söndagen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Skatten sänks – från 1 maj blir bensin och diesel billigare [Dagens PS]