Biljätten Volvo Cars, som snart börsnoteras, tror att komponentbristen snart lättar – det säger vd Håkan Samuelsson i en Ekot-intervju.

ANNONS

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, säger till Ekot att han ser ljuset i tunneln när det gäller bristen på komponenter till bilproduktionen och han räknar med en klar förbättring av situationen under det här kvartalet, årets fjärde och sista.

”Det är väldigt svårt att göra en prognos för kvartal fyra, men jag tror att vi faktiskt har en tydlig förbättring i sikte”, säger Samuelsson till SR.

Under tredje kvartalet har biltillverkaren haft en rad produktionsstopp till följd av halvledarbristen, vilket bland annat ledde till ett försäljningsras på 30,2 procent i september, jämfört med motsvarande månad i fjol, som Dagens PS berättade om i måndags den 4 oktober 2021.

Samuelsson: Kan växa trots komponentbristen

Under årets nio första månader, januari-september, ökade däremot Volvo Cars bilförsäljning globalt med 17,6 procent.

Företaget sålde totalt 530 649 bilar och onlineförsäljningen utmärkte sig som särskilt stark, den ökade med hela 360 procent under årets tre första kvartal, jämfört med 2020 års nio första månader.

Volvo Cars-chefen säger till Ekot att komponentbristen visserligen får negativ påverkan på bolagets tillväxt.

ANNONS
ANNONS

”Men vi har möjligheter att växa även med hänsyn till den begränsningen. I kvartal tre var det framför allt covid-nedstängningar hos underleverantörer som var problemet, nu tror jag det ser betydligt bättre ut”, säger Samuelsson.

Läs även: Volvo Cars börsklara: ”Det kommer att stärka oss” [Dagens PS]