Nu är det klubbat och klart: Volvo Cars ska noteras på Stockholmsbörsen i höst.
Bolaget förväntas bli värt omkring 220 miljarder kronor. Redan om några år ska Volvo sälja 1,2 miljoner bilar per år.
– Det kommer att stärka varumärket, säger vd Håkan Samuelsson. 

ANNONS

I dag bekräftade Volvo Cars ryktena som har florerat under ett par veckor, en börsnotering är nära förestående.
− Den här dagen är en viktig milstolpe för vårt bolag med offentliggörandet av avsikten att notera Volvo Cars på Nasdaq Stockholm. Den tänkta noteringen är starten på ett nytt kapitel för Volvo Cars och vi bjuder in svenska och internationella investerare att delta i vår framtida tillväxt och värdeskapande, säger vd Håkan Samuelsson i ett uttalande.

Lovar att växa snabbt

Volvo tänker växa snabbt efter noteringen. Redan 2025 ska företaget sälja 1,2 miljoner bilar. En ökning med 55 procent jämfört med de 773 000 bilar bolaget sålt under den senaste rullande 12 månaders perioden.

– Beslutet att gå vidare med en börsnotering kommer att bidra till att stärka vårt varumärke och påskynda vår omställning – mot fullständig elektrifiering, direkta kundrelationer och nästa nivå av säkerhet. Detta kommer att positionera bolaget för att kunna leverera fortsatt växande volymer, intäkter och lönsamhet, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i pressmeddelandet.

Noteringen innebär också en nyemission som tillför Volvo Cars cirka 25 miljarder kronor, pengar som kommer väl till pass för tillväxten. Geely avyttrar en del av sina aktier medan Volvo Cars nuvarande svenska institutionella aktieägare, AMF och Folksam, kvarstår som aktieägare efter genomförandet av noteringen.

Geely kvar som storägare

Geely som förvärvade Volvo Cars 2010 avser att kvarstå som bolagets största aktieägare. Volvo Cars kommer därför att fortsätta att dra nytta av samarbete inom Geely-sfären som innebär synergier.

ANNONS
ANNONS

– Vi har stöttat omställningen och tillväxten av detta ikoniska svenska varumärke under en period av förändring som saknar motstycke i vår industri. Volvo Cars har under det senaste decenniet ställt om till att bli en av världens snabbast växande biltillverkare. Vi kommer fortsätta stödja Volvo Cars som majoritetsägare i den här pågående globala framgångssagan, säger Eric Li, styrelseordförande i Volvo Cars.

Värderingen på Volvo Cars är ännu inte offentliggjord. Men enligt uppgifter i Wall Street Journal ska bolaget värderas till 25 miljarder dollar, motsvarande 220 miljarder kronor. Förra veckan kom uppgifterna att Polestar börsnoteras via en spac-affär och får värdet 170 miljarder. Något som sannolikt lyfter värdet även på Volvos aktie, då Volvo äger 49,5 procent av Polestar.

C40 Recharge Metallic
Volvo C40 är Volvos senaste elbil. Foto: Volvo Cars