Volvo Cars försäljning globalt backade 30,2 procent i september orsakat av komponentbristen, enligt ett pressmeddelande från biljätten.

ANNONS

Volvo Cars sålde 47 223 bilar i september, en minskning med 30,2 procent jämfört med samma månad i fjol och bolaget skriver i ett pressmeddelande att det stora försäljningstappet är relaterat till bristen på komponenter.

”Detta påverkade produktionen även om den tog fart igen i slutet av månaden”, heter det.

Under årets nio första månader, januari-september, sålde Volvo Cars 530 649 bilar, viket uppges vara en ökning med 17,6 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Kraftigt uppsving i onlineförsäljningen

Särskilt gasar biltillverkarens online-försäljning, som ökade med hela 360 procent totalt under årets tre första kvartal, jämfört med årets nio första månader 2020.

Bland kunderna är bilföretagets recharge-uppställning av laddbara modeller, med en helt elektrisk eller plug-in hybriddrivlina, fortsatt populära och andelen sålda recharge-modeller globalt uppgick till 24,9 procent för de första nio månaderna och 26,9 procent för september månad.

I USA ökade Volvo Cars försäljning med knappt 30 procent till 95 365 sålda bilar januari-september med en nedgång på 26,9 procent för september.

I Europa sålde bolaget 220 371 bilar under årets första nio månader, en ökning med 10,0 procent jämfört med samma period föregående år, dock rasade försäljningen i Europa i september med 41,5 procent då endast 18 089 bilar såldes under månaden.

Förklaringen som anges är alltså komponentrist vilket i sin tur orsakat en brist på bilar, och särskilt märks det på marknaderna i Sverige, Storbritannien, Belgien och Italien.

ANNONS
ANNONS

I Kina uppgick försäljningen till 132 610 bilar under de första nio månaderna i år, en ökning med 17,1 procent jämfört med samma period förra året. I september såldes däremot endast 9 696 bilar  Kina, en minskning med 43,9 procent jämfört med samma månad i fjol.

Läs mer: Volvo Cars offentliggör planer på börsintroduktion [Dagens PS]

Läs även: Volvotopparnas jätteklipp – kan tjäna 100-tals miljoner [Dagens PS]