I spåren av den globala komponentkrisen går Volvo Cars nu ut med en varning om lägre försäljning resten av året.

Enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars som flera medier hänvisar till störtdök försäljningen i augusti.

Biljätten gjorde ett tvåsiffrigt försäljningstapp.

Enligt nyhetsbyrån Finwire sålde bolaget 45 786 bilar i augusti, en minskning med 10,6 procent jämfört med samma period i fjol.

Ser utmaning under andra halvåret

Nu går Volvo Cars ut med en varning om att andra halvåret kan bli ”utmanande”, man befarar lägre försäljning resten av året.

Bakgrunden till den uppkomna situationen uppges vara den globala komponentbristen, som gjort att företaget tvingats dra i nödbromsen och stoppa produktionen temporärt på flera håll i världen.

Bland annat står Torslanda-fabriken stilla och produktionsstoppet där är förlängt till nästa tisdag, berättade Dagens PS på torsdagen med hänvisning till Ekot.

Påverkar intäkter och vinst

”Volvo Cars fortsätter att följa situationen och förväntar sig att andra halvåret 2021 blir utmanande vad gäller att uppnå de volymer som uppnåddes under samma period 2020. Detta kommer att ha en påverkan på intäkter och vinst”, skriver Volvo Cars men bibehåller sina utsikter för 2021.

ANNONS
ANNONS

Volvo Cars ackumulerade försäljning i år uppgår till 483 426 bilar, en uppgång med 26,1 procent jämfört med fjolåret.

Dagens PS berättade i veckan att bara var 50:e Volvobil i Sverige är helt elektrisk och att bolaget har den lägsta andelen elbilar registrerade på marknaden i år av de största bilmärkena.

”Vi vet att kunder som kör laddhybrid idag är de som längre fram väljer elbil och i våra produktplaner ligger fler helt elektriska bilmodeller”, kommenterade Karin Wik på Volvos pressavdelning detta faktum.