Volvo Cars förlänger sitt stopp i produktionen vid fabriken i Torslanda. Det rapporterar Ekot på torsdagsmorgonen.

ANNONS

Enligt Sveriges Radio förlänger Volvo Cars sitt stopp av produktionen i fabriken i Torslanda åtminstone till och med nästa tisdag.

Även fabrikerna i Skövde och Olofström påverkas med ”kortare avbrott för att anpassa produktionen till efterfrågan från bilfabriken”, uppger Volvo Cars i ett uttalande till Ekot.

Men det är inte bara i Sverige som biltillverkarens kris på halvledare får produktionen att halta, även i USA, Kina och Belgien skärs produktionen ner i spåren av komponentbristen.

Anderson kan vidta ”åtgärder”

Underleverantörer och branschorganisationen FKG har höjt krav på att staten måste ta sitt ansvar och förlänga systemet med korttidspermittering till följd av halvledarbristen, vilken Dagens PS berättade om i veckan, och enligt Ekot öppnar nu finansminister Magdalena Andersson (S) för det.

”Det är en väldigt bekymmersam situation i fordonsbranschen nu och vi följer utvecklingen väldigt noggrant för att se vilka åtgärder som är lämpliga”, säger Andersson, enligt SR.

Dagens PS har berättat med hänvisning till SR att lastbilsproduktionen på Scania även står stilla den här veckan, vilket drabbar tusentals anställda och underleverantörer.

Mats Kinnwall, chefsekonom på branschorganisationen Teknikföretagen, säger till Ekot att situationen med halvledarbristen är allvarlig men han tror trots det inte att det leder till någon varselvåg i Sverige.

ANNONS
ANNONS

”Företagen räknar med att det här ska lätta upp i en hyfsad närtid och då finns det ju ingen anledning att gå fram med personalnedskärningar. Det är fortfarande en stark efterfrågan”, säger Kinnwall.

Läs mer: Halvledarbrist väntas bli utdragen [Dagens PS]