Samtidigt som den amerikanske albilsjätten Tesla uppdaterar sin självkörande teknik höjer företaget priset, twittrar vd Elon Musk.

ANNONS

I ett Twitterinlägg deklarerar Tesla-vd:n Elon Musk att tekniken – full self-driving, FSD – i bolagets självkörande bilar förnyas och att priset höjs i etapper när programvaran bli tillgänglig för allmänheten.

Priset i USA höjs för premiumalternativet för Teslas förarassistens den 17 januari från 10 000 dollar till 12 000 dollar, berättar bland andra CNBC och uppger att Tesla även höjer priset för företagets FSD-prenumerationer.

ANNONS
ANNONS

Det framgår däremot inte hur mycket prenumerationspriset höjs per månad – det har Elon Musk inte specificerat. I dag kostar det 199 dollar i månaden att använda den avancerade tekniken för förarassistens.

Alla nya Teslamodeller har autopilot-system

Teslas innovativa och frispråkige grundare och vd har som mål att utveckla en teknik för förare av bolagets fordon som inte kräver någon uppmärksamhet på övriga trafiken. I intervjuer har Elon Musk signalerat att den sofistikerade körtekniken kan komma att bli verklighet i slutet av 2022.

Alla nya Teslamodeller – S, X, Y och 3 – är i dag utrustade med förarassistensteknik som standard. Paketet går under benämningen autopilot.

Det nu uppdaterade FSD-systemet är mer tekniskt avancerat – därav premium-marknadsföringen – och innehåller exempelvis även automatiskt filbyte, rödljus-igenkänning och en rad andra funktioner.

Men trots att Tesla beskriver tekniken som helt självkörande får fordonen inte framföras helt automatiskt utan förarintervention.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Elbilsaktier att satsa på i stället för Tesla [Dagens PS]

Läs även: Tesla öppnar i Xianjiang – får hård kritik [Dagens PS]

Läs också: Tesla återkallar 475 000 bilar – konstruktionsfel [Dagens PS]