Tesla öppnar försäljningsställe i provinsen Xianjiang i Kina. Nu får företaget hård kritik från både politiker och organisationer. 

ANNONS

När Tesla på tisdagen släppte nyheten att man öppnar i Urumqi, huvudstad i regionen Xianjiang, reagerade inte alla positivt.

”Precis efter att president Biden gör senator Rubios förslag om att förhindra tvångsarbete för uigurer öppnar Tesla butik i Xianjiang”, twittrar republikanen Marco Rubios enligt New York Times. 

”Nationslösa företag hjälper Kinas kommunistparti att dölja folkmord och slavarbete i regionen”.

Teslas största marknad

Kina är världens största marknad för bilar. Medan bilförsäljningen står stilla i Europa och USA stiger den i Kina. Det sätter press på tillverkare att etablera sig på flera håll i landet. Xianjiang är den provins som väcker mest debatt.

Volkswagen har också kritiserats för att de driver fabrik i Urumqi. Företaget har svarat att det inte använder tvångsarbetare i sin produktion.

ANNONS
ANNONS

Tesla är dominerande när det gäller försäljning av elbilar globalt. Man driver en fabrik i Shanghai helt utan lokal partner, något som är unikt för utländska biltillverkare.

Den kinesiska marknaden är en av de största för Tesla, och fabriken i Shanghai exporterar också till andra länder.

Förnekar förtryck och tvångsarbete

Kina förnekar att uigurer förföljs eller förtrycks, och myndigheterna propagerar för Xianjiang som en lycklig och välmående provins.

Ordförande i Alliance of American Manufacturing, Scott Paul,  säger enligt BBC:

”Jag ska gå rakt på sak: Ett företag som har verksamhet i Xianjiang är medskyldigt till det kulturella folkmord som pågår där. Men Teslas handlingar är särskilt motbjudande”.

I december 2020 publicerade BBC en rapport baserad på ny forskning som visade att Kina tvingade hundratusentals till tvångsarbete på bomullsfälten i Xianjiang.

ANNONS
ANNONS

När Tesla presenterade 2021 års siffror var de överraskande positiva. Försäljningen steg under 2021 med nästan 90 procent, 936 000 fordon såldes under året. Aktien steg med 13 procent efter beskedet, men tappade sedan mark under tisdagen.

Läs mer: Leveransrekord i Teslas fjärde kvartal [Dagens PS]

Läs mer: Topplista: Sveriges 20 populäraste bilar 2021 [Dagens PS]