Dagens PS

Se upp – skattebrottsling bakom bilvärderingssajter

bilvärderingssajter
Konsumentverket har fått närmare 3 400 anmälningar och klagomål på bilvärderingssajter. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 juni 2022Publicerad: 27 juni 2022

Man dömd för bland annat grovt skattebrott bakom en rad bilvärderingssajter – drivor av kunder känner sig blåsta på pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT berättar om att Konsumentverket fått närmare 3 400 anmälningar och klagomål på bilvärderingssajter.

Tjänsterna kostar tusentals kronor, men det är inte alltid tydligt och Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, har tidigare sagt att det leder till “stora problem”.

I samband med den granskning av bilvärderingssajter som SVT gjorde 2021 – det är en djungel av hemsidor – hörde en man av sig men vägrade kommentera det hela i sak.

Samme man bakom nio anmälda bilvärderingssajter

I stället kom ett meddelande med “kundtjänst” som avsändare där granskningen beskrevs som en hopkokad saga “från internettroll”.

Den sajt som då var under lupp släcktes snabbt därefter ner. Men mannen bakom hemsidan och som skrivit meddelandet till SVT startade sedan flera bilvärderingssajter som varit föremål för tusentals anmälningar till Konsumentverket.

“Utifrån SVT:s egen kartläggning av flera års olika bilvärderingssajter, tillsammans med dokumentation från Konsumentverket och källor med insyn, kan vi nu avslöja att minst nio av de mest anmälda hemsidorna har kopplingar till en och samma man”, framgår det.

Mannen i fråga uppges tidigare alltså ha dömts för grovt skattebrott och då förbjudits att bedriva företag under flera åt.

ANNONS

Han har också kopplingar till ett lettisk företag, Capitalink SIA, som enligt kartläggningen har flest anmälningar på sig till Konsumentverket.

Det har hänt att banker som företrätt kunder stoppat betalningar till företaget då misstankar funnits om risk för bland annat bedrägeri, har SEB tidigare berättat för SVT.

Läs även: Risk att elbilar blir dyrare att försäkra än bensinbilar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS