Bentley satsar mångmiljardbelopp för att bli helt en helt elektrisk lyxbilstillverkare år 2030. Så mycket pengar satsar bolaget.

ANNONS

Enligt CNBC planerar tyskägda Bentley Motors att spendera 2,5 miljarder pund (3,4 miljarder dollar), motsvarande cirka 31,5 miljarder kronor, för att bli en helt elektrisk lyxbilsproducent om åtta år, det vill säga år 2030.

I England, där Bentley har sina historiska rötter, innebär det omfattande uppgraderingar av företagets globala monteringsfabrik i Crewe.

Investeringen omfattar även forskning och utveckling.

Bentleys plan är att den första helt elektriska lyxbilen ska rulla av produktionsbandet 2025.

Redan 2020 tillkännagav Bentley sitt elektrifieringsmål med lyxbilarna inom ramen för affärsomvandlingsplanen ”Beyond100”, där tanken är att Bentley ska vara koldioxidneutralt 2030.

ANNONS
ANNONS

Vd: ”Djärvaste planen i Bentleys historia”

”Beyond100 är den djärvaste planen i Bentleys berömda historia och i lyxsegmentet. Det är en ambitiös och trovärdig färdplan för koldioxidneutralitet i vårt totala affärssystem”, säger Bentleys vd och styrelseordförande, Adrian Hallmark, i ett pressmeddelande som refereras av CNBC.

För Bentley, vars exklusiva bilar brukar ha 8- och 12-cylindriga motorer, är den 100-procentiga satsningen på elbilar en totalförvandling.

Men lyxbilstillverkaren menar att företaget bara följer trenden där allt fler bilproducenter byter ut traditionella, fossila förbränningsmotorer till eldrivna bilar.

Bentley erbjuder redan en plug-in hybridversion för 160 000 dollar, knappt 1,5 miljon kronor, av sin Bentayga SUV.

Försäljningen slog rekord igen

Från och med 2026 planerar Bentley att lansera lyxiga elbilsmodeller, inklusive helelektriska hybrider och plug-in hybrider.

För andra året i följd blev det en rekordförsäljning för Bentley under 2021.

ANNONS
ANNONS

Bolaget sålde 14 659 fordon, en ökning med 31 procent jämfört med företagets tidigare försäljningsrekord på 11 206 bilar och stadsjeepar under 2020.

Trots flaskhalsar och leveransproblem, som stora delar av den globala fordonsindustrin fortfarande brottas med, noterade Bentley en rekordföräsljning under fjolåret.

Läs även: Bentley Mulliner – nytt flaggskepp för stor plånbok [Dagens PS]

Läs mer: Så gör Bentley Flying Spur tystare [Dagens PS]