Priset på begagnade bilar är dyrare än någonsin. Och det är märkligt nog pandemins fel. Detta är varför.

ANNONS

Begagnade Tesla-bilar faller i pris. Men i övrigt är det fortsatt dyrt med begagnade bilar.

Leasing-marknaden föll

Fler kunder än vanligt leasade sin bil under pandemin. Och därför är det färre nya begagnade bilar på marknaden nu, några år efter pandemins värsta fas.

Det rapporterade The Business Insider i dagarna i en artikel.

MISSA INTE: Moms-attack mot Skatteverket – ”dränerats på miljarder” [Dagens PS]

Fortsatt pandemi pressar upp priset

På många sätt pågår pandemin fortfarande. Men de flesta håller nog med om att den var värre innan man uppfunnit ett (eller flera) effektiva vaccin som de facto räddat livet på tusentals sedan dess.

Under perioden innan vaccinet, och även under vaccineringsfasen, var det få som köpte nya bilar. Istället leasades de. Och när leasingkontrakten tog slut för ungefär 2 år sedan var det rekordfå som kunde få tag på en begagnad bil de gillade.

ANNONS
ANNONS

Många köpte sin leasade bil

Istället tog man och köpte den bilen man hade leasat, i enlighet med hur många leasingfirmor jobbar. De hyr ut en bil som de sedan säljer till den som hyrt bilen de senaste åren.

Det gjorde att fler än någonsin behöll sin bil efter leasing kontraktet, och leasingmarknaden föll, skriver The Business Insider. Och 1,1 miljoner färre bilar kom in på den andrahandsmarknaden som resultat, åtminstone i USA, under 2022.

När leasingmarknaden faller, innebär det också att färre tidigare leasade bilar säljs som begagnade. Miljoner färre, faktiskt.

45 procent på rea-priset

Under pandemins första år rusade priserna med 45 procent på begagnade bilar. Sedan dess har priset gått tillbaka något, men marknaden kommer fortsätta färgas av detta i åratal framöver, enligt bilbolag som tidningen pratat med.

Halverat intresse på leasing

Innan pandemin uppskattades 30 procent leasa sina bilar. Nu är den siffran nere på 15 procent, vilket innebär att bilfirmorna själva kommer att sälja färre av den sortens begagnade bilar. Och med färre bilar innebär det en fortsatt press på priserna uppåt.

Stor efterfrågan på begagnat

”Folk letar efter något prisvärt och ganska nytt fordon. Och det kommer inte finnas så många sådana, sade ekonomen Charlie Chesbrough som jobbar på Cox Automotives, till tidningen.

Läs mer om priset på bilar:

Oljejätten Aramco varnar: ”Kan bli stor brist”

ANNONS
ANNONS

Återöppning i Kina ökar efterfrågan på olja [Dagens PS]

Så mycket räckvidd förlorar elbilar på vintern [Dagens PS]

Fem elbilar du inte visste fanns [Dagens PS]

Begagnade Tesla faller hårt i pris [Dagens PS]