Dagens PS

Aramco varnar: Kan bli stor brist på olja

Olja
Oljejätten Aramco varnar för stora brister på olja när Kina öppnar upp(Foto: Zbynek Burival/Unsplash)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 19 jan. 2023Publicerad: 18 jan. 2023

Oljejätten Aramco varnar nu för att tillgångarna på olja kan minska i takt med att Kina öppnar upp efter pandemin. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

International Energy Agencys senaste rapport från oljemarknaden, som presenterades på onsdagen, spår en ökad global efterfrågan från 1,9 miljoner fat per dag till rekordhöga 101,7 miljoner fat per dag under 2023. Kina står för nästan hälften av dessa, rapporterar CNBC.

Samtidigt beräknas tillgången på olja att minska till en miljon fat per dag.

Efterfrågan kommer att öka

I ett läge där den kinesiska marknaden och flygbranschen arbetat med att återhämta sig efter pandemin, har efterfrågan på olja varit relativt begränsad. Men det kommer snart att förändras. Nu när Kina har upphävt sina restriktioner kopplade till Covid-19, kommer den globala efterfrågan på olja att öka, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Ammin Nasser, vd för världens största oljeföretag, Aramco, uttryckte en stor oro för den globala tillgången på råolja. Han är rädd för att världen inte har ett tillräckligt stort reservlager för att kunna hantera det stora skiftet som väntar. Nasser påpekar att det finns ett visst reservlager, som i nuläget kan användas, men att det är svårare att på sikt kunna förutspå hur länge det kommer att räcka.

Samtidigt arbetar Aramco med att öka sin produktionskapacitet.

“Men det kommer inte att mildra den här situationen som vi står inför. Det behövs en ytterligare investering någon annanstans, globalt, för att möta det globala behovet”, säger Ammin Nasser till CNBC.

Saudiarabien och flera av deras partners inom oljeexport-organisationen OPEC, har vid upprepade tillfällen uttryckt en önskan om en simultan investering i kolväte och mer fokus på energiomställningen, för att undvika en framtida oljekris.

ANNONS

Läs även: Återöppning i Kina ökar efterfrågan på olja

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS