Oljejätten Aramco varnar nu för att tillgångarna på olja kan minska i takt med att Kina öppnar upp efter pandemin. 

ANNONS

International Energy Agencys senaste rapport från oljemarknaden, som presenterades på onsdagen, spår en ökad global efterfrågan från 1,9 miljoner fat per dag till rekordhöga 101,7 miljoner fat per dag under 2023. Kina står för nästan hälften av dessa, rapporterar CNBC.

Samtidigt beräknas tillgången på olja att minska till en miljon fat per dag.

Efterfrågan kommer att öka

I ett läge där den kinesiska marknaden och flygbranschen arbetat med att återhämta sig efter pandemin, har efterfrågan på olja varit relativt begränsad. Men det kommer snart att förändras. Nu när Kina har upphävt sina restriktioner kopplade till Covid-19, kommer den globala efterfrågan på olja att öka, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Ammin Nasser, vd för världens största oljeföretag, Aramco, uttryckte en stor oro för den globala tillgången på råolja. Han är rädd för att världen inte har ett tillräckligt stort reservlager för att kunna hantera det stora skiftet som väntar. Nasser påpekar att det finns ett visst reservlager, som i nuläget kan användas, men att det är svårare att på sikt kunna förutspå hur länge det kommer att räcka.

Samtidigt arbetar Aramco med att öka sin produktionskapacitet.

”Men det kommer inte att mildra den här situationen som vi står inför. Det behövs en ytterligare investering någon annanstans, globalt, för att möta det globala behovet”, säger Ammin Nasser till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Saudiarabien och flera av deras partners inom oljeexport-organisationen OPEC, har vid upprepade tillfällen uttryckt en önskan om en simultan investering i kolväte och mer fokus på energiomställningen, för att undvika en framtida oljekris.

Läs även: Återöppning i Kina ökar efterfrågan på olja [Dagens PS]