Att Kina har upphävt sina restriktioner mot covid-19 kommer göra att den globala efterfrågan på olja i år ökar och hamnar på en ny rekordnivå.

ANNONS

Det internationella energirådet, IEA, menar att efterfrågan på olja kommer öka i år då Kina upphävt sina covid-restriktioner, samt att pristak och sanktioner mot Ryssland kan minska utbudet, det rapporterar CNBC.

Utbudet på olja minskar

”Det ryska utbudet minskar under den fulla effekten av sanktioner (medan) Kina kommer driva på nästan hälften av den globala efterfrågetillväxten, även om formen och hastigheten på dess återöppning förblir osäker”, skriver IEA i sin månatliga oljerapport, enligt CNBC.

Det milda vädret och svag industriaktivitet bidrog till att minska efterfrågan på olja med nästan en miljon fat per dag i OECD:s industriländer under sista kvartalet förra året.

Trots att Europa och USA troligen kommer hamna i milda lågkonjunkturer, kommer Kinas förväntade återöppning ge upphov till återhämtning till ekonomierna i närliggande asiatiska länder och Kina kommer bli det land där efterfrågan på olja är störst.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Analytiker: Kina-öppning ger lyxaktier mer skjuts [Dagens PS]