Fritt fall för priset på begagnade Tesla-bilar

Uppdaterad: 20 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023
Priset på begagnade Tesla-bilar faller och bilrecensenten Doug DeMuro har en teori om varför
Priset på begagnade Tesla-bilar faller och bilrecensenten Doug DeMuro har en teori om varför. (Foto: TT)

Priset på begagnade Tesla-bilar faller som en sten och en av de mest välkända bilrecensenterna på Youtube har en oväntad teori om vad det beror på.

ANNONS
ANNONS

Doug DeMuro har nästan 4,6 miljoner följare på sin Youtubekanal och har testkört nästan alla bilmärken och modeller som finns i USA, det rapporterar Fortune.

Galna priserna kommer inte tillbaka

Förutom att driva sin Youtubekanal med bilresencioner driver han även en auktionssajt för begagnade bilar, Cars & Bids.

MISSA INTE: Energiminister Ebba Busch anklagas för ministerstyre

“De galna priserna vi har sett under de senaste 18 månaderna för Tesla-bilar, de är borta och de kommer definitivt inte tillbaka. Det råder ingen tvekan om det”, varnade han på söndagen, skriver Fortune.

ANNONS
ANNONS

Unik insyn i marknadsvärdet

Han rekommenderar de kunder som vill lista sina fordon på auktionssajten att acceptera prisreducerade erbjudanden innan priserna faller ännu mer.

Doug DeMuros verksamhet ger honom en unik insyn i marknadsvärdet på Tesla-bilar som under de senaste tre månaderna har pressats rejält.

Priset pressades nedåt även innan förra veckans kontroversiella prissänkningar på nya Tesla-bilar, något som abrupt sänkte det pris folk är villiga att betala för begagnade bilar.

Räntehöjningarna boven i dramat

USA:s centralbank, Federal Reserves inflationsbekämpning har haft en ännu större effekt på Teslas prissättning på begagnatmarknaden.

“Denna räntehöjning drabbade Tesla hårt på grund av den specifika typen av människor som köper bilarna,” säger Doug DeMuro till Fortune.

ANNONS

Han tillägger att den typen av människor ofta har jobb där högre lånekostnader påverkar dem mer akut än de påverkar befolkningen i allmänhet.

Många som Tesla-köpare är yngre

Enligt Doug DeMuros erfarenhet är exempelvis många av dem som listar sina bilar på hans auktionssajt hypoteksmäklare, fastighetsmäklare och annat.

Dessutom är många Teslaägare yngre köpare som fängslas av det moderna bilmärket och de behöver ofta töja ut sin ekonomi för att ha råd.

Techbranschens nedgång påverkar

Höjda utlåningsräntor kan således göra att även en begagnad Tesla är utom räckhåll. Köparna av Tesla-bilar brukar också komma från tekniksektorn, som nu upplever en våg av uppsägningar.

“Det här är människorna som köpte Tesla-bilar. Det är bolånegivarna som blir dödade när räntorna stiger, ingen köper bostäder, och då är det den här typen av unga med nya tech-pengar. Och jag tror att det, mer än något annat, har varit den största faktorn i nedgången i Tesla-priserna under de senaste tre månaderna”, säger Doug DeMuro till Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Teslas prissänkningar pressar konkurrenterna

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.