Mobility Sweden: "Företag håller igång bilförsäljningen"

Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023
Mobility Sweden
Den privata bilförsäljningen fortsätter minska medan företagen håller upp siffrorna. (Foto: TT)

På privatsidan fortsätter försäljningen dyka, men företag håller branschen vid liv och köper i stället i hög grad elbilar och laddhybrider, konstaterar Mobility Sweden.

ANNONS
ANNONS

Under årets fyra första månader har orderingången för personbilar mer än halverats, konstaterar Mobility Sweden och uppger att antalet nyregistrerade bilar sjönk med drygt 6 procent i april.

Mobility Sweden, som är den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar, förklarar det stora tappet på den privata personbilsmarknaden med ett försämrat konjunkturläge och att klimatbonusen tagits bort.

Hittills i år har antalet nyregistrerade personbilar minskat med nära 9 procent, jämfört med årets första kvartal i fjol.

Så mycket backade bilförsäljningen i april

I april gick personbilsförsäljningen ned med 6,2 procent. Totalt registrerades 20 586 personbilar jämfört med snittet på 25 400 i april de senaste fem åren.

Av månadens nyregistreringar var nära 56 procent laddbara bilar, där elbilarnas andel uppgick till knappt 34 procent.

Och andelen registreringar på företag fortsätter vara hög, drygt 65 procent i april jämfört med 50 procent samma period förra året.

Företagen fortsätter också att hålla uppe nyregistreringarna av laddbara personbilar då drygt 65 procent av månadens elbilsregistreringar och 75 procent av laddhybriderna är på företag.

I april förra året var motsvarande andelar 38 procent respektive 61 procent.

ANNONS
ANNONS

Mobility Sweden: Företagen håller ställningarna

“Vi har de senaste månaderna sett hur företag håller igång försäljningen av elbilar och laddhybrider. Privatmarknaden är betydligt kallare på grund av konjunkturläget och avskaffandet av klimatbonusen. Samtidigt vet vi att vi på grund av de långa leveranstiderna inte kommer se effekterna av den avskaffade klimatbonusen förrän efter sommaren. Det är tydligt att nya styrmedel riktade mot privatkunder behövs för att få bättre fart på elbilsförsäljningen och öka möjligheterna att nå klimatmålen”, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, i pressmeddelandet.

Tunga lastbilar går däremot starkt och har ökat med 31 procent hittills i år, det är “glädjande siffror”, anser Sofia Linder.

Läs även: Försäljningen av elbilar rasar: “Iskallt”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.