Dagens PS

Försäljningen av bilar i Sverige fortsätter rasa

bilar
Jämfört med februari i fjol har nyregistreringarna av bilar i Sverige sjunkit med omkring 13 procent, visar ny statistik. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

Jämfört med februari i fjol har nyregistreringarna av bilar i Sverige sjunkit med omkring 13 procent, visar ny statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mobility Sweden presenterar siffrorna över försäljningen på den svenska personbilsmarknaden och konstaterar att det går fortsatt utför.

Drygt hälften av nyregistreringarna var elbilar eller laddhybrider under månaden.

“Totalt registrerades 18 442 nya personbilar, vilket kan jämföras med månadens genomsnitt på 23 200 de senaste fem åren”, är slutsatsen i ett pressmeddelande.

Särskilt stort är försäljningstappet på bilar bland privatkunder.

Där har andelen av nybilsregistreringarna under årets två första månader sjunkit från cirka 50 procent till cirka 37 procent, framgår det.

Sänkt klimatbonus gör att många drar i handbromsen

“Sänkningen av klimatbonusen från 1 januari, konjunkturläget och hushållens minskade köpkraft är de huvudsakliga förklaringarna” till den kraftiga inbromsningen av nybilsförsäljningen på marknaden, enligt Mobility Sweden.

“Ordertakten visar ännu tydligare än registreringsstatistiken att privatmarknaden är kall på grund av att klimatbonusen avskaffats och konjunkturläget. Nu är det företagen som håller uppe marknaden. Sedan halvårsskiftet 2021 har privatmarknaden varit drivande för den snabba ökningstakten av elbilar. Nu ser vi en tydlig inbromsning, men på grund av de långa leveranstiderna kommer effekterna av den avskaffade bonusen först att märkas efter sommaren”, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden, i en kommentar.

ANNONS

Uselt för vanliga bilar men bra tryck i lastbilar och bussar

När det gäller tunga lastbilar och bussar är det inte så mörkt som för personbilsmarknaden.

För tunga lastbilar blev det tvärt om ett försäljningslyft på 43,5 procent i februari mot ett år tidigare. Försäljningen av bussar ökade samtidigt hela 100 procent.

Det kan jämföras med hur det såg ut för ett år sedan då båda dessa fordonsslag noterade stora nedgångar.

Läs även: Tvärnit hos bilhandlarna – försäljningen går ner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS