Det är näst billigast i Europa att äga bil i Sverige. Bara Danmark är billigare i vår världsdel. I världen är hamnar Sverige på femte plats.

ANNONS

Att äga bil och kostnaderna för det kan mätas på flera olika sätt. En studie från Scrap Car Comparison, där de billigaste och dyraste länderna i världen rankas, visar att Sverige är relativt billigt att köpa och framföra bilen. Bäst i klassen är Australien och allra dyraste landet är Turkiet.

Olika faktorer

Scrap Car Comparison, SCC, har jämfört inköpspriser, försäkring, bränslekostnader och reparationer och sedan ställt det mot de genomsnittliga inkomsterna i alla länder. I den rankingen är Sverige en förvånansvärt prisvärd stat att vara bilägare i. Sverige hamnar så pass hög som en femte plats i världen och är endast slagna av Danmark i Europa. Billigast är Australien tätt följda av USA. I Australien kostar det endast 49,48 procent av en invånares årliga genomsnittslön att köpa och äga en ny bil. I USA på andra plats kostar det 55 procent och i Sverige ligger siffran på 76 procent.

”För många är att äga sin egen bil synonymt med frihet. Det är ditt verktyg för att kunna åka, se och göra vad du vill, när du vill – något som blivit ännu viktigare under coronapandemin”, säger Dan Gick vd på Scrap Car Comparison.

Turkiet svindyrt

Att äga bil i Turkiet är dyrt, jämför man med Australien är till och med svindyrt ett understatement. Här kostar det 652,29 procent av en årslön att köpa och sedan äga sin bil.

Efter Turkiet kommer de fyra närmaste länderna från Syd- eller Centralamerika. Endast tre av tio länder i dyraste-listan kommer från andra världsdelar. I listan som är mer snäll mot plånboken är sju av tio länder från Europa, tre av länderna är dessutom nordiska. Danmark trea och Finland på tionde plats i listan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bensinbilar är billigare i service än elbilar