Dagens PS

Konkurrens gör bensin billigare i Norge än i Sverige

bensin Norge
Konkurrensen bland säljare av bensin och diesel är hårdare i Norge än i Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

I sommar har det ofta varit billigare att tanka bilen med bensin och diesel i Norge än i Sverige, rapporterar TT (länk till DN). Det härleds bland annat till att i Norge konkurrerar mackarna om priser – men i Sverige följer aktörerna oftast efter varandra i prissättningen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TT skriver att en del av prisskillnaderna i drivmedel mellan Sverige och Norge handlar om att vi på den här sidan gränsen har högre krav på inblandning av biodrivmedel, särskilt på diesel.

Men det finns också en annan stor faktor – konkurrens. I Norge tävlar bensinmackarna om att ha lägst pris och är mer fristående från de stora oljebolagen, och norrmännen använder sig av en app som uppdateras med de senaste priserna på bensin och diesel på mackar runt om i Norge, kallad Drivstoffappen.

“I Sverige är det är det rätt hård vertikal styrning för oljebolagens huvudkontor. De skickar ut rekommenderade priser och stationerna följer dem. I Norge är det typiskt sett mer lokala friheter ute hos stationerna”, säger Konkurrensverkets chefsekonom Arvid Fredenberg till TT.

Det är inget konkurrensbrott att de svenska bolagen uppdaterar sina priser efter varandra. Drivmedelsbranschen är en oligopolmarknad i Sverige, där några få stora aktörer dominerar marknaden. Konkurrensverket har efterfrågat en utredning om ett mer flexibelt verktyg för att skärpa konkurrenstillsynen.

“När vi ser ett sådant här implicit prissamarbete, att de följer varandra, kan vi inte göra något med dagens regelverk. Om vi fick ett verktyg som gör att vi kan göra något åt det – ja, då skulle vi kunna ingripa även om vi inte kan bevisa ett avtal”, säger Arvid Fredenberg till TT.

Läs även: Ny prischock hotar på bensin och diesel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS