Dagens PS

Koenigsegg köper ut Nevs

Nevs köptes ut från Meneko av Koenigsegg.
Christian von Koenigsegg och hans bolag Koenigsegg köpte ut Nevs från det gemensamma bolaget Meneko, vilket har varit viktigt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 06 sep. 2021

Sportbilstillverkaren Koenigsegg köper ut Nevs från det gemensamma bolaget Meneko. “Det känns positivt att vara ensam ägare”, säger grundaren Christian von Koenigsegg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kommer Koenigsegg ta över den 65-procentiga andelen i Meneko som elbilsbolaget Nevs tidigare haft, och som bildades för att bygga bilar ihop.

”Vi är i ett bra läge och de är i en situation när de behöver stärka likviditeten så därför passar det bra att vi tar över”, säger Christian von Koenigsegg, Koenigseggs grundare, till Di.

Han vill dock inte säga vad köpesumman är.

”Det är en rejäl summa, men mer kan jag inte säga. Det är vår starka tillväxt som gör det möjligt för oss att köpa tillbaka Nevs ägarandel och vi fortsätter investeringarna inför tillverkningen av den nya bilmodellen Gemera som är vår första fyrsitsiga supersportbil”, säger han.

Samarbetet fortsätter

Det tekniska samarbetet med Nevs kommer fortsätta med “testanläggningar för emissioner och klimattester och en del andra tjänster”.

Samtidigt som skuldberget hos den kinesiska ägaren Evergrande vuxit så har Nevs i Trollhättan varslat halva personalstyrkan på 300 anställda, som Dagens PS skrivit om.

Ångrar sig inte

Banker och investerare har dragit sig tillbaka och börsvärdet har rasat med 90 procent sedan april. Men trots det ångrar inte Christian von Koenigsegg partnerskapet med Nevs.

”Nej, för vår del var det bra att ha riskdelning i början av projektet Gemera och vi har haft kontroll över processen hela tiden”, säger han.

Nya Gemera, med en prislapp på 18 miljoner kronor, kommer ha en upplaga på 300 varav 200 bilar redan är bokade. Produktionen sätts igång om två år i den kommande fabriken i Ängelholm.

Läs mer: Koenigsegg: Då kan vi komma att tillverka elbilar

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS