En lycklig köpare kunde på torsdagen sälla en riktig raritet till sin förmodade bilsamling – en extremt sällsynt Shelby Mustang GT500, ”King of the road”.

ANNONS

Bilen, byggd 1968 på Fords anläggning i New Jersey, USA, fick bland annat stor uppmärksamhet i Robb Report inför auktionen på torsdagen på Bring a Trailer, där den rev ner ett pris på 227 000 dollar, drygt 2,1 miljoner kronor (2 136 070 kronor).

King road
Nog har den sköna linjer allt denna retroklassiker. (Foto: Bringatrailer.com)

Just denna Mustang-modell, som inte rullat avskräckande långt enligt mätaren, bär förresten epitetet ”King of the road”.

Det är knappast en överdrift. Den tillverkades bara under ett år, under produktionsåret 1968, och det gör att den är exceptionellt eftertraktad.

Bara drygt 1 000 exemplar i världen

Det finns endast 1 053 exemplar i världen av just denna Shelby Mustang GT500, som uppges ha en 428 cu cobra jet V8 under motorhuven och en treväxlad automatlåda.

king road
(Foto: Bringatrailer.com)

Bilen är fabriksklassad till 335 hk och 440 ft ibs vridmoment, men den är känd för att producera mer än 400 hästkrafter, uppger Robb Report och berättar om en rad andra attiraljer som exempelvis ”GT500 uppgraderade fjädring med en anti-roll-stång, främre spiralfjädrar och bakre bladfjädrar”.

Servostyrning, servostödda främre skivbromsar och 15-tums aluminiumfälgar är andra extra allt-detaljer.

(Foto: Bringatrailer.com)

Den eleganta muskelbilen helrenoverades 2009 för att säkerställa dess toppskick.

Den är en tjusning på alla sätt för ögat, såväl exteriören i mattsvart lack och vita sidoränder som interiören – inredningen går i svart vinyl och träklädsel.

(Foto: Bringatrailer.com)

Läs mer: Mustang Shelby GT500 CR – snyggaste retrobilen [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ikonen återfödd – helt i kolfiber med 810 hk [Dagens PS]

Läs också: Ford Mustang – okända historien om en ikon [Dagens PS]

Läs vidare: Rytande monster med över 700 hk [Dagens PS]