Mustang – finns det någon mer känd bilmodell?
Men få vet historien bakom modellen som får hjärtan att klappa hos bilfantaster i hela världen.
Legenden som föddes på rekordtid med minimal budget orsakade hysteri direkt – första dagen såldes 22 000 bilar.

ANNONS

Det finns bilmodeller och så finns det Ford Mustang. Knappast någon bilmodell är mer känd. Den som är minsta bilintresserad känner till den ikoniska modellen. 57 års produktion och miljontals sålda bilar har inte gått spårlöst förbi.

En ikon ser dagens ljus. Ford Mustang visas upp för första gången på världsutställningen i New York 1964. Hysterin är ett faktum. Foto: Ford

Men betydligt färre känner till hur den legendariska bilmodellen kom till. Mustangens födelse är en berättelse om ett bilgeni som visste exakt vad kunderna ville ha och med en minimal budget skapade en sensation.

Rena bilgeniet

Redan som barn var Lee Iacocca teknikintresserad och han började som ingenjör på Ford på 1950-talet.

Han visade sig vara väldigt uppfinningsrik, ja rena bilgeniet faktiskt. Redan 1956 hittade han på privatleasing som gav kunderna möjlighet att köra en ny Ford för 56 dollar i månaden. Sedan gjck det undan med Mustangfart i karriären.

Lee Iacocca och kollegan Don Frey tillsammans med deras legendariska skapelse. Mustangens fader Lee Iacocca gick ur tiden 2019, 94 år gammal. Foto: Ford

År 1962 blev Lee Iacocca chef för design och teknik hos Ford och hade lyckats sälja in sin idé till cheferna om hitta på en ny sportigare bil åt Ford. Budgeten var minimal så han fick utgå från familjebilen Ford Falcon. På rekordtid tog han fram Mustangen som hade världspremiär den 17 april 1964.

ANNONS
ANNONS

Ford hade redan en prestandamodell med Thunderbird, men den var stor, klumpig och ganska dyr. Idén var en liten, snabb, rolig och prisvärd bil. Det låter enkelt, men konceptet var helt nytt och revolutionerande.

Associerar till hästar och jaktplan

Namnet valdes för att skapa associationer till den kända förvildade hästen och det legendariska jaktplanet P51 Mustang från andra världskriget. En perfekt varumärkespositionering för den nya modellen.

Den optimistiska planen var att sälja 100 000 exemplar av Ford Mustang det första året. Det blev 22 000 bilar – den första dagen.

Världens coolaste hyrbil? Mustang GT350 fanns i en speciell Hertz-version.

Hemligheten bakom den monumentala succén var att bilen var både sportig och folklig på samma gång. Ett succékoncept som står sig än i dag, 57 år efter introduktionen.

Den allra första Mustangen lanserades som 1965 års modell. Redan i augusti 1964 hade Ford sålt 120 000 bilar. Bilen kom snabbt i flera olika karosstyper:  Notchback, Fastback och Cabriolet.

Massor av motoralternativ utvecklades till bilen, allt från trötta sexor till potenta V8-motorer med 270 hk som gjorde bilen till ett prestandamonster. Under 1965 såldes 681 000 exemplar, sju gånger mer än Fords optimistiska prognos. Redan den 1 mars 1966 byggdes den miljonte Mustangen.

ANNONS
ANNONS
Den kända Mustangen från filmen Bullitt hittades för några år sedan efter att ha stått gömd i många år. Den slog rekord på auktion och såldes för över 30 miljoner kronor. Foto: Ford

Populariteten bara fortsatte att växa. Bilen syntes i en legendarisk biljakt i James Bond-filmen Goldfinger, även om den fick bita i gräset mot Aston Martin. I filmen Bullitt var Mustangen en minst lika stor hjälte som Steve McQueen. Specialversioner som Mustang Shelby GT350 och GT500 bidrog till att göra modellen än mer legendarisk.

I dag har sex olika generationer av Ford Mustang tillverkats och modellen tycks vara odödlig. Varumärket har till och med överlevt töjningen till den elektriska suven Mustang Mach-E. För några år sedan passerades 10 miljoner byggda Mustanger.

Mustang Shelby GT500CR Carbon Edition
Moderna tolkningar av Shelby GT500 görs i kolfiber av Classic Recreations. Foto: Classic Recreations

För de mest puristiska Mustangfansen är det ändå den första generationen som gäller. I dag får du räkna med minst 300 000 kronor för en fin Mustang med V8-motor från 1960-talets slut, men då har du en riktig ikon hemma i garaget.

Så här ser Mustang ut i dag när vi kommit fram till årsmodell 2021. Foto: Ford