Dagens PS

Kia och Toyota har de mest nöjda bilägarna

Vad gör Toyota och Kia som inte de andra gör? (Foto: TT)
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson
Uppdaterad: 21 aug. 2020Publicerad: 21 aug. 2020

Tre av fyra hushåll äger en bil idag. Men vilka är de nöjdaste bilägarna? Enligt en ny undersökning som genomförts av YouGov på uppdrag av Blocket Fordon, är det de som äger en Kia eller Toyota. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer än 75 procent av alla svenska hushåll äger en bil idag. Bensinbilen är den vanligaste med 61 procent, följt av diesel som de senaste åren sjunkit till 30 procent, hybrid 8 procent och elbil på knappt en procent. Svensken är generellt sett nöjd med sin bil idag. Nästan åtta av tio bilägare (78 procent) svarar att de är ganska eller mycket nöjda med sin bil idag. Men, det skiljer sig en hel del beroende på vilket bilmärke man har.

“Överlag är svensken väldigt nöjd med sin bil, endast fem procent är helt missnöjda. De unga tenderar att vara mer missnöjda (12 % missnöjda) än de som är 60 år eller äldre (2 procent är missnöjda)”, kommenterar Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Volvo och Volkswagen återfinns ständigt på topplistan när det kommer till antalet sålda bilar i Sverige. Volvo samt Volkswagen-ägare är överlag nöjda med sina bilar, men det är som sagt två varumärken som sticker ut när det kommer till de som är allra mest nöjda.

“Toyota och Kia sticker ut i undersökningen och nästan nio av tio som svarat att de äger en bil av det märket är nöjda med sin bil. När det kommer till Toyota är det mer än varannan som svarar att de är mycket nöjda med sin bil”, säger Tero Marjamäki.

Redaktörens kommentar:

Är det så att Toyota- och Kia-ägare ställer lägre krav på sina bilar än de kunder som väljer en dyrare bil? Jag skulle tro att ju mer man betalar för en bil desto högre krav upplever nog de flesta kunder att man kan ställa på ägandet. Detta är något som inte framgår i undersökningen. Intressant är dock att avståndet ner till BMW och Mercedes inte är speciellt stort och att Sveriges två mest säljande märken, Volvo och Volkswagen hamnar lägre än dessa två  premium märken.

Mest nöjda med sin bil:

Toyota och Kia (87 %)
BMW (84 %)
Mercedes (83 %)
Volkswagen och Volvo (80 %)
Hyundai (76 %)
Ford (71 %)
Skoda (69 %)
Audi (68 %)
Renault (66 %)
Peugeot (65 %)

ANNONS

Frågan löd: “Hur nöjd är du med din bil idag?”
Graderingen var 1- ”Inte alls nöjd” – 5 – ”Mycket nöjd”.
Topplistan baseras på de som svarat 1-2, respektive 4-5.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 29 maj – 1 juni 2020 har sammanlagt 1203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS