Kia satsar på EV9 i Europa – elsuven lanseras 2023

Uppdaterad: 31 mars 2022Publicerad: 31 mars 2022
Kia satsar på EV9 i Europa – elsuven lanseras 2023
Kia EV9 behåller det kantiga utseendet från konceptbilen. Foto: Kia

Kia vann Årets bil med lill-suven EV6, och satsar nu på att följa upp succén. Den större – och karakteristiskt kantiga – elsuven EV9 enligt planerna lanseras i Europa nästa år.

ANNONS
ANNONS

Kias satsning på elfordon började så bra som det kan när EV6 vann utmärkelsen Årets bil 2022, något som Dagens PS rapporterat om. Den sydkoreanska biltillverkaren tänker följa upp succén och presentera den större suv:en EV9 för den europeiska marknaden 2023.

Kias största modell utgår ifrån den konceptbil som visades upp förra året. Tanken är att konkurrera i samma klass som Volvo XC90, EV9 är drygt 20 centimeter längre än EV6. Den sjusitsiga, kantiga suv:en byggs liksom EV6 på E-GMP-arkitekturen. EV9 kommer att ha stöd för 800-voltsteknik och snabb laddning.

Kia satsar på EV9 i Europa – elsuven lanseras 2023 Kia EV9 är i samma storleksklass som Volvo XC90. Foto: Kia

Kia lovar snabbladdning

Med dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift finns det utrymme för en billigare version med bakhjulsdrift. Kia har utlovat en räckvidd på 48 mil, och snabbladdning till 80 procent på 20-30 minuter.

EV9 är den första modellen som släpps med Kias Automode-system, som ska kunna ta över mer av bilkörningen. Mjukvaru-uppdateringar ska kunna ske via internet. Köper man en EV9 ska det också gå att köpa tillval och finesser i bilens mjukvara i efterhand, berättar Vi bilägare.

Kia satsar på EV9 i Europa – elsuven lanseras 2023 Interiören i EV9 är lyxigt loungeinspirerard, och gjord av återvunnen ull och plast. Foto: Kia

ANNONS
ANNONS

Återvunnen ull och plast i inredningen

När konceptbilen presenterades sa Kia att den är “inspirerad av enkelheten och perfektionen i naturen”. Precis som Volvo använder Kia naturmaterial i den lyxigt loungeliknande interiören, men i stället för lin och bomull är det gamla fisknät och återvunnen ull och PET-flaskor som gäller. Tesla Model 3 har inspirerat instrumentbrädan, men Kia väljer en horisontell skärm.

Läs även: Volvos framtid avslöjad i Lotus el-suv 

Läs även: Nye Volvo-chefen: Volvo är svenskt – inte kinesiskt  

ANNONS
ANNONS