GM stämmer Ford i ett namnbråk över ordet ”cruise” när det gäller självkörande bilar. GM menar att det är varumärkesintrång.

ANNONS

Bråket över rätten att använda ”cruise” för självkörande bilar har gjort att GM stämmer Ford för varumärkesintrång.

Biljätten General Motors kräver att Ford byter namn på sin körassistansfunktion ”Bluecruise”, allt enligt sajten Detroit Free Press. I fredags lämnades stämningsansökan in till amerikansk domstol.

”Super cruise”

I General Motors bilar heter körassistansfunktionen ”Super Cruise” och de tycker att namnen som de båda jättarna har är för lika. Dessutom har GM ett dotterbolag som utvecklar självkörande bilar, företaget har namnet Crusie.

Biljättarna har haft långdragna diskussioner i ärendet, men kommer inte överens. GM anser i sin stämningsansökan.

”Ford visste precis vad de gjorde”, skriver de, och menar att om Ford ”hade velat skaffa ett nytt, unikt namn hade de lätt kunnat göra det utan att använda ordet ’Cruise”

I stämningsansökan skriver GM att de har haft utdragna diskussioner med Ford i ärendet, men att de inte kunnat komma överens. ”Ford visste precis vad de gjorde”, skriver de, och menar att om Ford ”hade velat skaffa ett nytt, unikt namn hade de lätt kunnat göra det utan att använda ordet ’Cruise’”.

Ford kontrar

Enligt sajten The Verge kontrar Ford och anser att GM:s kravställan är både meritlös och oseriös. Ford hänvisar till att ”cruise” är vedertaget och crusie control, farthållare, är inarbetat.

”Alla biltillverkare erbjuder det och ’cruise’ är en välkänd förkortning av funktionen”, skriver företaget.

ANNONS
ANNONS

Enligt Ford kommer namnet ”Bluecruise” som en hommage till företaget logotyp, som i Amerika kallas ”den blå ovalen”.

GM införde sin ”Super Cruise” 2017 och Ford kom med ”Bluecruise” först i år. Flera andra biltillverkare, däribland BMW och Hyundai har ”cruise” i namnet på sina körassistansfunktioner.

Läs mer: Ny BMW M5 och M5 Competition