Volkswagen kommer med nya superhybrider.
Snart går Golf, Tiguan, Arteon och Passat över 10 mil på en laddning, uppger tyska Auto, Motor und Sport. Dessutom blir bilarna snabbare att ladda och snålare på bensin. 

ANNONS

Volkswagen har som mål att gå om Tesla och bli världens största tillverkare av elbilar. De har redan lyckats bra med sina ID-modeller och säljer över 250 000 elbilar i år. Och snart kommer flera ny elektriska modeller. Men bara några få procent av försäljningen är ännu så länge helt elektrisk.

Fortfarande är laddhybriderna livsviktiga för biljätten – och 2023 ska de uppdateras för att hålla i många år till. Nu kommer uppgifter i Tysklands största motortidning, Auto, Motor und Sport om att laddhybriderna får helt nya batterier och motorer. Det handlar om storsäljande modeller som Golf, Tiguan, Passat, Arteon och Touareg.

Dubblat batteri

När det gäller Golf, Passat, Tiguan och Arteon som byggs på den så kallade MQB-plattformen har bilarna i dag ett batteri på 13 kWh. Från 2013 kommer kapaciteten att dubbleras, vilket ger en räckvidd på cirka 10 mil, för Golf ännu mera. Kanske kan även fyrhjulsdrift tillkomma, något som saknas i dag på laddhybriderna.

Volkswagen Arteon är en av laddhybriderna som får ny motor och längre räckvidd på el. Foto: Volkwagen

Den gamla turbomotorn 1.4 TSI kommer att pensioneras och ersättas med den större 1.5 TSI som dessutom får cylinderavstängning för att spara på dyrbara bensindroppar. Däremot behåller Volkswagen den sexväxlad DSG-lådan, modellerna utan hybridteknik har en sjuväxlad låda. Elmotorns vridmoment gör att sex växlar räcker fint, enligt ingenjörerna i Wolfsburg.

ANNONS
ANNONS

En annan välkommen finess är att bilarna blir snabbare att ladda. Det innebär att du kanske kan ladda bilen full medan du besöker ett köpcenter, som extra utrustning ska det gå att snabbladdas batterierna som är på cirka 25 kW. De nya laddhybriderna kommer enligt tidningen 2023.

Snart går det att snabbladda laddhybriden, något som är omöjligt i dag. Foto: Volkswagen