Dagens PS

Halvledarbrist sänker Volvo Cars vinst

Volvo Cars produktion
Volvo Cars räknar på grund av halvledarbristen med lägre produktion och att det håller i sig till och med andra kvartalet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 nov. 2021Publicerad: 30 nov. 2021

Volvo Cars vinst faller i det tredje kvartalet, vilket också försäljningsvolymen och omsättningen gör. Det är halvledarbristen som spökar, enligt vd Håkan Samuelsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volvo Cars har lämnat sin första kvartalsrapport sedan börsnoteringen, och de redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Motsvarande kvartal förra året var vinsten 4 568 miljoner.

Det är halvledarbristen som spökar för Volvo Cars, skriver man i kvartalsrapporten. Det är oklart när problemet inte längre bromsar produktion och försäljning, enligt vd Håkan Samuelsson, skriver TT (Länk till SvD).

”Tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsande faktor”, skriver han.

Bolaget förväntar sig att problemen kvarstår även under överskådlig tid framöver, vilket kan påverka Volvo Cars vinst.

”Den globala bristen väntas fortsätta under resten av 2021, och även 2022, vilket ökar osäkerheten och risken för ytterligare störningar i produktionen. Volvo Cars kommer att fortsätta följa utvecklingen noga och vidta de åtgärder som krävs. I vilken utsträckning Volvo Cars försäljning, intäkter och lönsamheten kommer att påverkas under kommande perioder är fortfarande osäkert”.

Omsättningen för det tredje kvartalet föll med 7 procent till 60,8 miljarder kronor från 65,8 miljarder ett år tidigare. Försäljningen föll med 17 procent till 149 900 bilar.

Volvo Cars faller på Stockholmsbörsen efter rapporten, vid 9.30 tiden handlades aktien ned knappa 2 procent.

Läs även: Volvo Cars vd: ”Vi är nära nytt all-time high”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS