Volvo Cars vinst faller i det tredje kvartalet, vilket också försäljningsvolymen och omsättningen gör. Det är halvledarbristen som spökar, enligt vd Håkan Samuelsson.

ANNONS

Volvo Cars har lämnat sin första kvartalsrapport sedan börsnoteringen, och de redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Motsvarande kvartal förra året var vinsten 4 568 miljoner.

Det är halvledarbristen som spökar för Volvo Cars, skriver man i kvartalsrapporten. Det är oklart när problemet inte längre bromsar produktion och försäljning, enligt vd Håkan Samuelsson, skriver TT (Länk till SvD).

”Tillgången på komponenter har förbättrats under fjärde kvartalet, men bristen på halvledare inom industrin kommer fortsatt att vara en begränsande faktor”, skriver han.

Bolaget förväntar sig att problemen kvarstår även under överskådlig tid framöver, vilket kan påverka Volvo Cars vinst.

”Den globala bristen väntas fortsätta under resten av 2021, och även 2022, vilket ökar osäkerheten och risken för ytterligare störningar i produktionen. Volvo Cars kommer att fortsätta följa utvecklingen noga och vidta de åtgärder som krävs. I vilken utsträckning Volvo Cars försäljning, intäkter och lönsamheten kommer att påverkas under kommande perioder är fortfarande osäkert”.

Omsättningen för det tredje kvartalet föll med 7 procent till 60,8 miljarder kronor från 65,8 miljarder ett år tidigare. Försäljningen föll med 17 procent till 149 900 bilar.

ANNONS
ANNONS

Volvo Cars faller på Stockholmsbörsen efter rapporten, vid 9.30 tiden handlades aktien ned knappa 2 procent.

Läs även: Volvo Cars vd: ”Vi är nära nytt all-time high” [Dagens PS]