Volvo Cars kan sätta försäljningsrekord i år trots chipbristen – men marginalerna kommer att sjunka.
Det avslöjar Håkan Samuelsson i en poddintervju med Autonews Europe.
– Vi är nära, så kanske kommer vi att fira ett nytt all-time high. Det är inte omöjligt, säger Håkan Samuelsson.

ANNONS

Nyligen börsnoterade Volvo Cars hade som mål att sälja 800 000 bilar 2020 innan pandemin och halvledarbristen slog till. Fram till 2025 ska Volvo ha vuxit till 1,2 miljoner bilar. Förra veckan blev succéartad för Volvo Cars aktie som steg 33 procent på börsen.

Chipkrisen snart över

Nu tror vd Håkan Samuelsson att ett nytt försäljningsrekord kan slås i år, även om Volvo inte når hela vägen till 800 000 under 2021. Anledningen är att chipkrisen börjar lätta och kan vara i stort sett över till första kvartalet. Försäljningsraset på 22 procent i oktober kan snart vara ett minne blott. 

– Sammantaget kommer det att bli bättre under det sista kvartalet 2021, men de kommer fortfarande inte att vara normala igen. För helåret kommer vi att sälja fler bilar än förra året och vi ska förbättra vår lönsamhet, säger Håkan Samuelsson i en poddintervju med Automotive News Europes chefredaktör Douglas A. Bolduc.

Lägre marginal under Q4

Enligt Håkan Samuelsson kommer Volvo Cars inte att kunna hålla vinstmarginalen på 9,4 procent från första halvåret, som till stor del beror på lagertömning och dyrare bilmodeller under chipkrisen. Volvo kommer att vara tillbaka på nivåerna som var före coronapandemin, det vill säga 5-6 procents marginal. Först i mitten av decenniet kan Volvo ligga på 8-10 procent.

Snart visar Volvo upp efterträdaren till XC90 som sägs likna konceptbilen Concept Recharge. Bilen får ett nytt namn som börjar med en vokal. Foto: Volvo Cars

Den högre marginalen kommer att ske genom ökad direktförsäljning över nätet och genom att förenkla företagets bilar så att de blir billigare att bygga. Något Tesla redan lyckats göra.

Slipper motorer och tankar

– Detta kommer att hända eftersom vi med elbilar inte längre kommer att behöva saker som bränsletankar och motorer. Målet är att i mitten av decenniet ska kostnaden för att producera en elbil matcha kostnaden för att tillverka en mild hybrid idag, säger Håkan Samuelsson.

Slutligen teasar Håkan Samuelsson marknaden och bilköparna med nya superlativ om Volvos kommande elektriska efterträdare till XC90-modellen. Bilen får ett nytt namn som börjar med en vokal.

ANNONS
ANNONS

”Fantastisk produkt”

– Det kommer att bli en fantastisk produkt. Vi kommer snart ut på marknaden och vi kommer att ge mer information senare, inklusive namnet.

Under måndagen fortsatte Volvo Cars aktie att stiga på Stockholmsbörsen. Vid 10-tiden hade aktien stigit med ytterligare fem procent. Sedan noteringen har aktien stigit med närmare 50 procent.