Rimac är den kroatiska byggaren av elhyperbilar som tagit världen med storm. Sedan företaget dök upp från ingenstans för tretton år sedan har man blivit världsmästare på batterier, och lockat till sig tunga investerare som Porsche och Bugatti. Nu är första leveransen klar, och den lyckliga ägaren är ingen mindre än Formel 1-legendaren Nico Rosberg.

ANNONS

Vad är det för en bil, är det en vanlig bil?

Nej det är ingen vanlig bil, för det är en helt elektrisk hyperbil, hua, hua, hua. Klicka här för en mer utförlig artikel om bilen, eller läs de sammanfattande orden nedan.

Rimacs första modell heter Nevera. Den kommer att byggas i 50 exemplar per år, tills man om tre år uppnått en total produktion på 150 bilar.

Räckvidden uppgår i över 50 mil, och när batteriet är slut ska det kunna laddas i typ samma takt som en kärnreaktor kan generera energi. 

Och slut lär det ta. Tack vare de fyra elmotorernas kombinerade effekt på aningen bisarra 1940 hästkrafter avverkas 0-100 knyck på 1,85 sekunder. En sekund och åttiofem hundradelar! Jag utgår från att Rimac avkräver sina kunder något slags läkarintyg innan de lämnar över nycklarna.

Nico Rosberg tar emot sin nya elhyperbil

I alla fall om man inte är den första kunden, som i egenskap av gammal Formel 1-världsmästare torde räknas till planetens mest G-kraftståliga individer. Se videon nedan, där Rosberg berättar om sin relation till Rimac, får en guidad tur genom fabriken, och tar emot sin nya elektriska hyperbil.

Hoppa fram till 8 minuter och 34 sekunder in i videon om du bara är intresserad av bilen. Följande är några exempel på vad man kan lära sig genom att kolla igenom hela videon:

ANNONS
ANNONS
  • Rimac uttalas [rǐːmats] (eller [rimats] för oss som inte behärskar fonetisk skrift),
  • Grundaren, Mate Rimac, tycker att det är viktigt med interiöra förvaringsutrymmen
  • Varje Nevera ska så småningom kunna självköra som ett skållat troll runt alla världens racerbanor.

 

Läs även: alla våra tester av mer eller mindre folkliga elbilar. [Högsta Växeln]