Ford har ett större behov av batterier till sina elbilar som överstiger halvledarproblemet uppger vd:n Jim Farley. Biltillverkare köper upp batterier och andra delar till elbilar sedan beställningarna skjuter i höjden, eftersom bolagen vill undvika samma avbrott i leveranskedjorna som halvledarbristen orsakar.

ANNONS

Halvledarproblemet verkar komma i skymundan när biltillverkarna nu satsar elektriskt. Då är det istället batterier som står i fokus.

”Problemet är batterierna. Det är det vi måste lösa”, sa Fords vd Jim Farley till CNBC under torsdagen.

Pausar beställningar

Uttalandet kom samtidigt som biltillverkaren var tvungen att pausa beställningarna av den elektriska versionen av F-150 som kommer ut i vår, och som redan har nått 200 000 beställningar.

Han sa vidare att intresset för elbilar skjuter i höjden hos konsumenterna, särskilt för F-150, och att Ford kommer göra ”vad som helst” för att fördubbla produktionskapaciteten för elpickupen.

Efterfrågan större än tillgången 

Det innebär att Ford och andra biltillverkare snabbt försöker komma över batterier och andra material som behövs i omställningen, men problemet är att efterfrågan ser ut att vara betydligt större än den nuvarande tillgången på råvaror som litium.

ANNONS
ANNONS

Enligt Wall Street-analytiker kommer det orsaka samma slags avbrott som vi har sett genom halvledarkrisen.

Läs även: Biljättarnas omställning hotar hundratusentals jobb [Dagens PS]