Biltillverkarna satsar miljardbelopp och ställer om till eldrift. Samtidigt hotar omställningen hundratusentals jobb.

ANNONS

Mercedes-Benz satsar 600 miljarder kronor på ny teknik de kommande fem åren och Toyota uppger att hälften sina sålda bilar i Västeuropa ska vara eldrivna 2030 för att fem år senare enbart sälja elbilar i regionen, skriver Svenska Dagbladet.

Drabbar många arbeten

Samtidigt som biljättarna så snabbt som möjligt vill ställa om och samtidigt konkurrera med Tesla så höjs ett varningsfinger att det kan drabba många som redan arbetar inom bilindustrin.

Enligt Clepa, som organiserar tusentals europeiska underleverantörer till biltillverkarna, handlar det om en halv miljon jobb som kan försvinna inom tillverkningen av bensin- och dieselmotorer eftersom EU vill förbjuda sådana motorer till 2035.

Omställningen kommer samtidigt skapa nya jobb inom elektrifieringen, upp till 226 000 enligt Clepa, så efter att de nya jobben har skapats blir nettobortfallet isåfall 275 000 jobb.

Biobränsle kan vara lösning

Framför allt handlar det om fabriksjobb som försvinner medan ingenjörsjobb skapas. En snabb omställning gör att många kommer förlora sina arbeten menar Clepa som ser ökad användning av biobränsle som en lösning där förbränningsmotorn kan vara kvar längre samtidigt som fossila bränslen fasas ut.

ANNONS
ANNONS

Clepa uppmanar EU att ta ett bredare grepp på utsläppen kring elbilar, där det till exempel uppstår mycket utsläpp vid batteritillverkning.

Läs mer: Nu kommer batterirusningen: Åtta aktier [Dagens PS]