För första gången ska vi på Högsta Växeln och Dagens PS utse en vinnare inom kategorin transportbilar. Vi har kört ett 30-tal transportbilar i år och krönt en vinnare – Ford E-Transit.

ANNONS

Utmärkelsen Årets Högsta Växeln-transportbil baseras på bilens förmåga att lyckas kombinera de egenskaper en transportsbilkund behöver samtidigt som man tar med eldrift i ekvationen.

En transportbils förmåga att på ett kompromisslöst sätt kombinera eldrift med en hög dos praktikalitet är oerhört viktigt.

Ford E-Transit
Ford E-Transit använder ett redan beprövat recept men adderar en dos elektrifiering. (Foto: Ford)

Bara en kategori

För transportbilar har vi bara kategorin Redaktionens val, till skillnad från personbilar där vi har både Redaktionens samt Läsarnas val.

Årets Högsta Växeln-transportbil 2023 är: Ford E-Transit.

Ford E-Transit använder sig av det mycket beprövade receptet som ordinarie Transit har följt i närmare 60 år – sedan 1965 – men moderniserat det genom att addera elektrifiering till ekvationen.

Ford E-Transit
Vi testade Ford E-Transit i Barcelona, Spanien. (Foto: Ford)

Ford e-Transit kompromissar inte

Precis som vanliga Ford Transit erbjuds elektriska Transit i en rad olika utföranden samt påbyggnationer. Det finns tre olika takhöjder, tre olika höjder, och två olika varianter – en 3,5-tons och en 4,25-tons.

Maxlasten är upp till 1 616 kilogram och det maximala lastutrymmet är 15,1 kubikmeter.

Lastutrymmet är lika stort som i ordinarie Transit och räckvidden – på upp till 317 kilometer – är än så länge klassledande. I verkligheten kommer man cirka 40 mil i staden medan man kommer ungefär 25 mil vid blandad körning.

Eldriften innebär även en rad skattemässiga fördelar samtidigt som man får tillgång till alla stundande miljözoner runtom i världen.

ANNONS
ANNONS

Snabbladdningen på upp till 115 kilowatt är dessutom helt klart godkänd. En nackdel är emellertid den låga dragvikten på 750 kilogram.

Med det sagt är nya Ford E-Transit den bästa elektrifierade skåpbilen i segmentet och är därför vinnare av utmärkelsen Årets Högsta Växeln-transportbil 2023.

Ford E-Transit är en av många transportbilar vi har testat i år. (Foto: Ford)

Läs även: Provkörning av Ford E-Transit [Högsta Växeln]
Läs även: Provkörning av Renault Master E-Tech [Dagens PS]
Läs även: Provkörning av Volkswagen ID. Buzz Cargo [Dagens PS]
Läs även: Årets Högsta Växeln-bil 2022 [Dagens PS]