Dagens PS

EU väntas förbjuda fossilbilar från 2035

Förbjuda bensinbilar
EU väntas lägga ett lagförslag som i praktiken förbjuder bensinbilar från 2035. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juli 2021Publicerad: 12 juli 2021

EU väntas på onsdag föreslå att förbjuda fossilbilar – genom att kräva att alla nya bilar ska ha nollutsläpp från och med 2035 som en del i planen att ställa om ekonomin för att klara av de mer ambitiösa klimatmålen, skriver Bloomberg med hänvisning till läckta dokument. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under EU:s ”gröna deal” är målet nu att utsläppen ska vara 55 procent lägre till 2030, jämfört med siffrorna från 1990. Det tidigare målet var en sänkning med 40 procent.

EU-kommissionen väntas föreslå att nya bilar och skåpbilar ska reducera utsläppen med 65 procent till 2030, och att krav på nollutsläpp införs från 2035. De nya utsläppskraven komplementeras med nya regler som tvingar regeringarna i medlemsstaterna att se till att stärka infrastrukturen kring laddning av elbilar.

Det ska finnas ett krav med om att det ska finnas en plats att ladda varje 60 kilometer på stora motorvägar, enligt Bloomberg. Förslagen ingår i ett paket med 12 lagförslag kallt “fit for 55” med klimatrelaterade åtgärder som ska presenteras på onsdag 14 juli.

“Ingen väg runt det”

Förslaget innebär i praktiken att alla som vill sälja en bil i Europa det kommande decenniet måste ställa om till eldrift.

“Det finns ingen väg runt det, att nå noll noll fram till 2050 innebär att avveckla försäljningen av fordon med förbränningsmotorer senast 2035”, säger Colin McKerracher, chef för transportforskning på BloombergNEF.

“Att skärpa koldioxidmålen så mycket är ett enormt lyft för Europas elbils-marknad. Det stadiga trumslaget av europeiska biltillverkare som nyligen höjt sina EV-åtaganden är förmodligen en indikation på att de visste att mycket strängare mål skulle komma”, säger McKerracher.

Industrin verkar förvarnad

ANNONS

Det verkar som att bilindustrin fått förvarningar om att lagförslaget är på väg, då de på löpande band de senaste månaderna annonserat satsningar i linje med kraven. Det ska bland annat finnas förslag med som innebär en lägstanivå för bensinskatt och nya regler om ansvarsfördelning, energieffektivisering och omställningen till förnybar energiproduktion.

Läs mer: Undersökning: Folket vill förbjuda bensinbilar i EU

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS