Dagens PS

Undersökning: Folket vill förbjuda bensinbilar i EU

Bensin
En majoritet av befolkningen i Europas städer vill förbjuda bensinbilar, enligt en undersökning från Yougov. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 13 apr. 2021

En majoritet av invånarna i Europas städer vill förbjuda försäljning av nya bensinbilar och dieselbilar i EU, enligt en undersökning som gjorts av YouGov. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den Bryssel-baserade lobbygruppen Transport & Environment, T&E, har låtit YouGuv genomföra en undersökning runt i Europas städer om huruvida EU borde införa ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieselbilar i framtiden.

77 procent ville förbjuda i Rom

I samtliga städer var de tillfrågade för ett förbud, från 51 procent i Antwerpen och Berlin till 77 procent i Rom. Totalt tillfrågades 10 050 personer i 15 städer, och 63 procent ansåg att det ska införas ett slutdatum någon gång efter 2030. 29 procent ansåg att det var en dålig idé att förbjuda förbränningsmotorer och åtta procent hade ingen åsikt, skriver Teknikens värld.

Flera länder vill nu också att EU ska se över möjligheterna till att få till ett sådant förbud. Storbritannien, som nyligen lämnat EU, inför ett förbud 2030. EU-kommissionen sade också i september att de överväger ett liknande förbud. Österrike, Danmark och Nederländerna uttalade sig i februari om att de vill se ett datum för ett förbud. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson gick också nyligen ut hårt och sa att han vill förbjuda bensinbilar i EU.

“Enormt global”

Januariavtalet inför regeringsbildningen stipulerar också att Sverige ska införa ett sådant förbud, men regeringen har sedan dess sagt att det är EU:s gemensamma strategi som gäller, enligt Teknikens värld.

“Fordonsindustrin är enormt global, vi utvecklar inga produkter för enskilda marknader. Införs ett sådant här förbud i ett land, så finns risken att man styr över produkterna till andra länder. Det är viktigt att de överenskommelser som görs minst är på EU-nivå och att de kan styra teknikutvecklingen på global nivå”, sa branschorganisationen Bil Swedens vd Mattias Bergman till nyhetsbyrån TT inför regeringsavtalet.

Läs mer: Volvo Cars vd: Förbjud bensinbilar!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS