Batteritillverkaren Northvolt får stororder av Volkswagen värd 120 miljoner. 

ANNONS

Di Digital skriver att det svenska batteribolaget Northvolt säkrat en order över tio år på 14 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor. Batterierna ska tillverkas i Northvolts fabrik i Skellefteå som håller på att byggas.

”Volkswagen är en nyckelinvesterare, nyckelkund och nyckelpartner på vår resa framåt. Vi kommer att fortsätta att arbeta hårt mot målet att förse dem med de grönaste batterierna på jordklotet, när de snabbt ökar sin flotta av elektriska fordon”, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare, i en kommentar.

VW är storägare i Northvolt

Volkswagen är en av Northvolts största ägare, med runt 20 procent av aktierna. Ägandet utökas också i samband med ordern, och samtidigt tar Volkswagen över hela ägandet det gemensamma intressebolaget som siktar på att bygga en batterifabrik i Tyskland. VW meddelar samtidigt att de ska bygga sex batterifabriker i Europa.

”Volkswagen vill ta ett steg närmare batteritillverkningen och göra mer under sitt eget tak, på grund av den stora uppgången i behov på marknaden. Vi kan samtidigt fokusera på fabriken i Skellefteå, som kommer bli större än vi först trodde. Det är enklare att koncentrera sig på ett stort projekt i stället för två parallellt”, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt till Di.

Inräknat denna stororder har Northvolt säkrat kontrakt på 29 miljarder dollar, 247 miljarder kronor, där några andra stora kunder är BMW och Scania, skriver Di Digital.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Northvolt anlägger batterifabrik i Skellefteå – Dagens PS