I höstbudgeten presenterades en överraskning som inte kommer göra elbilsproducenterna – eller konsumenterna, särskilt nöjda. Elbilar blir betydligt dyrare på onsdag.

ANNONS

Med en dags varsel slopas miljöbonusen för elbilar. Det hoppas regeringen ska dra in miljardbelopp under lågkonjuktursåret 2023. Det berättade finansministern på tisdagen.

I dag ligger miljöbilspremien på 70 000 kronor.

Höstbudget

Åtgärder som ska betalas i höstbudgeten är bland annat växande militära utgifter, polisen och 6 miljarder till regioner och kommuner i ökade statsbidrag.

På tisdagen presenterade regeringen budgeten för nästa år. I budgeten ingår satsningar på 40 miljarder kronor. Utrymmet för satsningar dämpas av höga räntor, hög inflation och en osäker finans- och arbetsmarknad. Räntan kommer troligen också höjas ytterligare. En av åtgärderna var att slopa miljöbilspremien för elbilar.

70 000 kronor dyrare elbilar

Det kostar därför 70 000 kronor mer att köpa en elbil efter tisdagen. Även priset på privatleasade bilar kommer stiga kraftigt, spår DI:

De senaste månaderna har bilförsäljningen för elbilar varit bättre än fossilbränslebilar. Det kan bli en kortvarig milstolpe. Beslutet kan leda till att Sverige halkar efter i klimatarbetet, enligt Dagens Nyheter.

Elektrifieringen kan avstanna

Mobility Swedens chef för kommunikation Emmi Antonsson ser en risk att satsningen på att ge Sverige allt fler eldrivna fordon nu inte fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Regeringens beslut kan innebära att elektrifieringen riskerar att avstanna”, säger Emmi Antonsson till DN.

Läs mer om elbilar:

Elektrisk hummer kvaddad efter 15 kilometer [Dagens PS]

Regeringen sågas för sänkt miljöbonus [Dagens PS]