Projekten med flygande bilar avlöser varandra på sistone men Alef Aeronautics, ett bolag i Kalifornien, lovar att leverera sina fordon redan i slutet av 2025. Prislappen hamnar på drygt tre miljoner kronor.

ANNONS

Alef Aeronautics verkar säker på sin sak, de har testat sin prototyp sedan 2019 där den flygande bilen kommer ha en räckvidd på drygt 30 mil, skriver CNBC.

Lovar leverans om 3 år

Halva den sträckan kommer fordonet kunna flyga på en laddning, där Alef Aeronautics även planerar att kunna lyfta vertikalt. Det är dock ingen nyhet, många andra bolag säger att även de har flygande bilar på gång. Frågan om när är dock ofta svävande och där verkar Alef Aeronautics mer säkra på sin sak, där de alltså lovar leverans om tre år.

Model A, med en prislapp på drygt tre miljoner kronor, kan redan förbeställas, men alla som inte känner för att öppna plånboken lika mycket kan vänta till 2030 när Model Z kommer, och den modellen beräknas kosta knappt 400 000 kronor.

Hoppa över hinder

De högflygande planerna kanske inte är så flygande trots allt, sedan de nya fordonen mestadels kommer hålla sig på vägarna, och flyga vid särskilda tillfällen där de kan ”hoppa över hinder när det behövs”.

Precis som för alla andra bolag så återstår fortfarande de största hindren för Alef Aeronautics och det är alla de regelverk som måsta plöjas igenom. Att massproducera bilar är givetvis en dröm för startups, men det kan lika snabbt bli en mardröm med alla ansökningsprocesser, särskilt när det handlar om bilar som kommer lyfta från vägarna.

Mike Ramsey, bilanalytiker på konsultfirman Gartner, medger att Alef Aeronautics planer är bra men att det kommer vara en tuff period för bolaget framöver.

”Enbart de regulatoriska utmaningarna kommer bli ganska betydande.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Flygande bilar – drömprojektet som aldrig lyfte [Dagens PS]

Läs även: Flygande bil intar Dubai [Dagens PS]