Nu när sommaren är här träder bilentusiasternas ögonstenar fram ur sina gömmor för att ge sig ut på sin årliga rastning. Men vilken är den bästa sommarbilen, alla kategorier? Vi anser att svaret är Škoda Felicia Fun.

ANNONS
Ju fler, desto bättre. (Foto: Škoda)

 

En flakbil för sommaren

”90-talet ringde” var något man en gång i tiden sa för att markera att någon var ocool. Dagens trender inom mode dikterar snarare motsatsen – det är 90-talet som gäller.

Om Škoda Felicia Fun hade ring 1999 hade vi med glädje svarat. Det som utmärker just Fun-varianten av Škoda Felicia är en utdragbar sätesrad.

Den förvandlar den tvåsitsiga pickisen till en fyrsitsig sådan. Fun betyder som bekant roligt på engelska – ju fler, desto roligare i detta fall.

Finns det hjärterum finns det stjärterum. (Foto: Škoda)

Obskyrt samlarobjekt

Lanseringen skedde på Genève-mässan i mars 1995 och i oktober drog fabrikerna igång. Mellan oktober 1995 och augusti 2000 tillverkades det 4016 Škoda Felicia Fun.

Totalt 1,4 miljoner Škoda Felicia tillverkades vilket innebär att Fun-varianten står för drygt 0,3 procent av den totala tillverkningen.

Det gör Škoda Felicia Fun till den ovanligaste Felician och är således ett riktigt hett samlarobjekt i Felicia-kretsar (om det finns sådana).

Andra pickisar med samma typ av lösning är Subaru Brat, men den hade extra säten av helt andra skäl.

En Škoda Felicia Fun som vi såg på en resa till Italien. (Foto: Marcus Berggren)

Upplev sommaren på bästa sätt

För att citera Škodas broschyr för Felicia Fun – ”fordonets fräscha gula färg representerar de äventyr som Felicia kan ta med dig på.

ANNONS
ANNONS

Ta tag i den knallgula ratten, vrid på nyckeln och åk mot en rolig stund i solen”. När det gäller bilar som skriker lifestyle toppar Škoda Felicia Fun listan.

Tyvärr rostade 90-talets Škoda-bilar som en plåtburk i ett saltbad. En konsekvens av detta är att det inte direkt kryllar av Felicia Fun att få tag på vilket är synd.

Kan ni tänka er en bättre åka-till-stranden-bil? Det kan inte vi heller.

Foto: Škoda