Dagens PS

De tio bästa Formel 1-förarna genom tiderna

Bästa Formel 1
BBC:s Top Gear rankar historiens tio bästa F1-förare. (Foto: TT/AP)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 01 feb. 2022

Max Verstappen vann F1-titeln under 2021 – men den unge holländaren platsar inte när BBC Top Gear rankar historiens tio bästa förare i Formel 1. Det gör däremot rivalen Lewis Hamilton. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När brittiska Top Gear rankar historiens tio bästa Formel 1-förare domineras listan föga förvånande av brittiska förare, fyra stycken. Här är hela listan:

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton. (Foto: TT)

ANNONS

Senaste nytt

Lewis Hamilton

Top Gear rankar inte de tio utvalda förarna inbördes, men det känns inte som en slump att den sjufaldige brittiske världsmästaren Lewis Hamilton toppar listan. Han vinner fortfarande lopp och krossar rekord, även om det historiska åttonde mästerskapet försvann i sista stund under 2021 har han fortfarande ett starkt anspråk på utmärkelsen som bäst genom tiderna.

Hamilton gick in i radioskugga efter förlusten i Abu Dhabis Grand Prix i november, men under tisdagen syntes han för första gången sedan dess på sociala medier då han hälsade ett gott kinesiskt nyår till fansen – iklädd Mercedes kläder. Mycket talar alltså för att han är revanschsugen och tänker jaga sin åttonde F1-titel under 2022.

Fangio

Juan Manuel Fangio. (Foto: TT/AP)

Juan Manuel Fangio

ANNONS

Den argentinske racerföraren var en av pionjärerna i F1 under 1950-talet. På åtta säsonger tog han fem VM-titlar (för fyra olika stall, Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes-Benz och Maserati) och kom dessutom på andraplats två gånger.

Jim Clark

Jim Clark. (Foto: TT)

Jim Clark

Britten som var son till en fårfarmare blev dubbel världsmästare under 1960-talet för Lotus. “Det kan argumenteras att han är den mest singulart begåvade föraren genom tiderna”, skriver Top Gear. Har flera rekord som står sig än i dag, exempelvis att han ledde under 71 procent av alla varv som kördes under säsongen 1963. Lyckades också med bedriften att vinna både Formel 1-VM och Indy 500 under 1965.

Senna

Ayrton Senna. (Foto: TT)

Ayrton Senna

Den brasilianske föraren vann Formel 1-VM tre gånger och brukar framhållas som den bäste av andra förare på den här listan. Michael SchumacherFernando AlonsoMika HäkkinenLewis HamiltonRubens Barrichello och David Coulthard har alla sagt att Senna är den bästa föraren någonsin. Avled tragiskt i en olycka under San Marinos GP 1994.’

Michael Schumacher

Michael Schumacher. (Foto: TT)

ANNONS

Michael Schumacher

“Den röde baronen” är mest känd för framgången i Ferrari, där han dominerade under början av 2000-talet. Men de första VM-titlarna kom i Benetton 1994 och 1995. Har sju VM-titlar och 91 racesegrar och utsågs 2020 till “den mest inflytelserika personen någonsin i Formel 1”.

Jackie Stewart

Jackie Stewart. (Foto: TT)

Jackie Stewart

“Den flygande skotten” samlade på sig tre VM-titlar och två andraplatser under sina nio säsonger i Formel 1. De 27 vunna loppen på 99 försök var ett enastående facit på den tiden, och var rekord fram tills 1987.

Stirling Moss

Stirling Moss. (Foto: TT)

Stirling Moss

Britten brukar kallas för den bäste föraren som aldrig vunnit en VM-titel – han var en poäng ifrån 1958. På sina sju år i F1 kom han däremot tvåa fyra gånger och trea de övriga tre säsonger.

ANNONS
Alain Prost

Alain Prost. (Foto: TT)

Alain Prost

51 loppsegrar och fyra VM-titlar gör att fransmannen rankas som en av de största. Hade en intelligent körstil som skilde sig kraftigt från den störste rivalen Ayrton Sennas hetblodade stil. Top Gear beskriver honom som “ett geni gällande att konservera bilen under loppet för en aggressiv avslutning”.

Niki Lauda

Niki Lauda. (Foto: TT)

Niki Lauda

Österrikaren kraschade under Tysklands GP 1976 och fick så svåra brännskador i ansiktet och på lungorna att en präst gav honom sista smörjelsen. Men Lauda ville annat, och han både överlevde och kom tillbaka till racingbilen till Italiens GP sex veckor senare, i vad som Top Gear beskriver som en av de största comebackerna i idrottshistorien. Vann mästerskapet året efter och tog tre VM-titlar totalt.

Fernando Alonso.

Fernando Alonso. (Foto: TT)

Fernando Alonso

ANNONS

Dubbel världsmästare 2005 och 2006, och den som lyckades bryta Michael Schumachers långa segersvit. Kunde haft flera titlar till om han haft lite flyt, enligt Top Gear. Gjorde comeback i Alpine 2021 efter att ha varit utanför F1 under 2020, och tog under Qatars GP sin första pallplacering sedan 2014.

Läs även: Max Verstappen vinner Formel 1-VM efter jätterysare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS