Burt Reynolds klassiska ’77 Pontiac Firebird Trans Am har ny ägare. För den nätta summan av 495 000 dollar får man inte bara en klassisk bil, utan också stjärnans autograf i handskfacket.

ANNONS
Burt Reynolds '77 Pontiac Firebird Trans Am
Vid sitt sista framträdande i livet signerade Reynolds bilens handskfack – givetvis med guldpenna. Foto: Barrett-Jackson

När bilen ropades ut på Barrett-Jacksons Scottsdaleauktion var den stjärnan för dagen, och gick för motsvarande drygt 4,5 miljoner kronor.

Det är samma typ av bil Reynolds körde i klassiska ”Nu blåser vi snuten” (”Smokey and the Bandit”), men inte samma bil. Reynolds fick just den här bilen i gåva efter att filmen, till mångas överraskning, blev nummer två på listan över mest intjänade pengar 1977. Bilen är också den enda ’77 Trans Am stjärnan någonsin ägde.

Burt Reynolds '77 Pontiac Firebird Trans Am
I och med filmen fick Pontiac Trans Am ett lyft, och tackade stjärnan Reynolds med ett specialexemplar. Foto: Barrett-Jackson

Trots att de stora, kraftfulla V8-bilarnas tid var i stort sett över i mitten av 1970-talet fortsatte Pontiac tillverka sin snabba, kaxiga Firebird Trans Am. När sedan Burt Reynolds visade vad bilen gick för i ”Nu blåser vi snuten” – som bara slogs av Star Wars för mest lönsamma film det året – gick populariteten i topp.

Burt Reynolds '77 Pontiac Firebird Trans Am
En fullständig renovering 2015 återställde bilen till i skick som ny. Foto: Barrett-Jackson

Reynolds fortsatte att ha starka band till Trans Am resten av sitt liv, men just den här Starlight Black-and-Gold 1977 Trans Am Special Edition fick han som tack för sin roll i den stora framgången som kom efter filmen.

Trots att bilen kom med extra utrustning som luftkonditionering, en 180 hk 400 kubik Pontiac V8 motor, M40 automatväxellåda och ett T-tak med dubbla luckor använde Burt Reynolds den sparsamt. Reynolds ägde bilden till 2014, och den restaurerades 2015 till skick som ny. Märkena efter Reynolds cowboystövlar lämnades dock kvar på förardörren.

Burt Reynolds '77 Pontiac Firebird Trans Am
Också inuti är Reynolds ’77 Pontiac Firebird Trans Am som ny. Foto: Barrett-Jackson

Bilen och filmstjärnan återförenades för Burt Reynolds sista framträdande, 2019 Bandit Run, ett äventyr stjärnan själv älskade, och det var vid det tillfället han skrev sin autograf i på handskfacket. Med i köpet följer registreringsbeviset från Florida, undertecknat av Reynolds själv, ett signerat ex av stjärnans självbiografi. För att få absolut rätt look skickas också en Trans Am-jacka i 1970-talsstil och en cowboyhatt med till den nya ägaren. Givetvis finns också en dvd av filmen som startade allt med som medskick till den nya ägaren.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Klassiska E-Type körd av Steve McQueen nu ute på auktion [Dagens PS]

Läs även: Här testar Maserati sin nya SUV i Arjeplog [Dagens PS]