Riksförbundet M Sverige anser att regeringen svikit löftet till bilisterna om sänkt sänkt skatt på diesel och bensin.

ANNONS

2018 införde regeringen reduktionsplikten och regeringen lovade att sänka skatten på drivmedel om priserna gick upp.

”I syfte att motverka en sådan prisökning bör energiskattesatserna på bensin respektive omärkt dieselbränsle sänkas”, heter det i promemorian från regeringen, berättar sajten Car Up och hänvisar till bilistorganisationen M Sverige som anser att regeringen lurat bilisterna och inte infriat sitt löfte om att sänka skatten på bränslet.

Drivmedlen har bara ökat i pris och på måndagen slog Sverige inte bara rekord i höga bensin- och dieselpriser utan det svenska dieselpriset övertog även förstaplatsen som dyrast i världen.

Vd:n: ”Skapar orimlig ekonomisk börda”

”Vi bilister bär en stor del av kostnaden i omställningen men allt ansvar kan inte läggas på den enskilda individen, politikerna måste stå fast vid sina löften. Att minska utsläppen är vår viktigaste fråga men vi kan inte både öka inblandningen av dyrare förnybart drivmedel och betala skatt som om innehållet fortfarande var helt fossilt. Det skapar en orimlig ekonomisk börda för alla som är beroende av bilen”, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige, till Car Up och varnar för att detta kan leda till naggat förtroende bland bilister för politiker i klimatfrågan.

Läs mer: Planen: Så ska dieseln höjas till 30 kr / liter [Dagens PS]

Läs även: Bränslepriserna ökar – ”en större kris än pandemin” [Dagens PS]

Läs också: Det släcker drömmar om billigare bensin och diesel [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs vidare: Nissan nobbar bensin- och dieselbilar i Europa [Dagens PS]

Missa inte: Skatt på parkering – nytt förslag från statligt projekt [Dagens PS]