Dagens PS

Årets garagetömning: Auktion för 360 miljoner

W-collection
Det var en fantastisk klassisk bilshow som auktionsföretaget Artcurial bjöd på när den svenska bilsamlingen W-collection klubbades bort i Monaco. (Foto: Niklas Hannah)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Mode-entreprenören Staffan Wittmarks gallring av garaget kammade hem 360 miljoner kronor på auktion i Monaco i förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

W-Collection. Så har den hetat. Vårens stora buzz i den klassiska bilvärlden.

En bilsamling av världsklass som i början av året presenterades för världsmarknaden. En samling som nu skulle säljas och det helt utan reservationspris.

Mannen bakom W i samlingens namn, heter Staffan Wittmark. Ett okänt namn för de flesta men ett mycket välkänt namn i den internationella modeindustrin.

De var en trio: Staffan Wittmark, Lennart Björk och Klas Käll som 1980 fick licensrättigheterna för det amerikanska klädmärket Gant i Sverige.

De tre som gjorde Gant till vad det är idag.
Lennart Björk, Staffan Wittmark och Klas Käll. Trion som gjorde Gant till ett världsmärke. (Foto: Gant)

I takt med att åren gick fick det svenska bolaget allt mer intresse i varumärket och köpte det från den amerikanska ägaren 1999 och noterades sedan på Stockholmsbörsen 2006.

Och resten är historia…

Framgångarna med Gant, som i dag omsätter runt åtta miljarder kronor världen över, har gett den svenska trion vissa ekonomiska friheter. Och där Staffan Wittmarks bilintresse har fått blomma ut ordentligt.

ANNONS

Samlat i 20 år

Under en 20 årsperiod har han nogsamt och metodiskt bygg upp en samling efter en klar målbild. Och när den målbilden nu var klar, var projektet genomfört och skulle avslutas.

En auktion som Niklas Hannah var nöjd med.
Niklas Hannah har arbetat ett år med att få ihop W-Collection till en höjdpunkt för samtliga inblandande, och var mycket nöjd efter auktionen. (Foto: Artcurial)

“Staffan byggde upp en ask med praliner”, berättar Niklas Hannah, som ansvarat för bilarna på auktionen av W-Collection i Monaco.

“Han har vetat precis vilka färger vilka bilar ska ha för att passa ihop. Och nu var pralinasken klar.”

Det var det franska auktionsföretaget Artcurial som hade fått uppdraget att avveckla delar av Staffan Wittmarks samling.

ANNONS

Senaste nytt

Många Porschar

Lejonparten bestod av en stor samling Porsche-bilar med tyngdpunkt på olika varianter av klassiska 911:an. Fyra av bilarna hade en svensk historia och resten hade Staffan Wittmark själv med hjälp av bland annat bilkonnässören Jan Kanevad köpt ihop under åren.

ANNONS

“Bilarna var samtliga i ett fantastiskt skick”, berättar Niklas Hannah.

“Ingen möda hade sparats för att göra bilarna till riktiga smycken – både historiskt och visuellt.”

Bilarna lastas på Gärdet i Stockholm.
Auktionens höjdpunkt, en Ferrari 250 GT Berlinetta lastas på Gärdet i Stockholm för transport till Monaco. (Foto: Niklas Hannah)

Auktionens stora clou var dock ett par Ferraris, där den fantastiskt fina 250 GT Berlinettan från 1962 klubbades bort för 64 miljoner kronor.

Tvåa på prislistan blev en Ferrari 250 GT Spyder California som hamnade en bit över 60 miljoner kronor.

Lägre priser

Trots prislapparna, som kan verka höga, gick båda dessa bilar för under det estimerade slutpriset. Marknaden för klassiska Ferraris, oavsett skick och historia verkar ha stagnerat något under våren.

Första tecknet på detta syntes redan under auktionerna som hölls på Retromobile i Paris i januari. En logisk rekyl efter de senaste årens hysteriska prisuppgång för de italienska fullbloden.

ANNONS
Ferrari Lusson som kommer åter till Sverige
Denna Ferrari 250 Lusso får ett fortsatt liv i Sverige efter auktionen. (Foto: Niklas Hannah)

Av de 44 bilar som såldes, kommer fyra att få återvända till Sverige igen til nya ägare.

Den mest intressanta av dessa är den Ferrari 250 Berlinetta Lusso från 1963 som förmodligen kommer visas på bilutställningen The Aurora i Norrvikens trädgårdar i juli.

Nöjda parter

Allt som allt drog auktionen in 360 miljoner kronor, vilket hamnade väl inom det förväntade utfallet av 300-400 miljoner kronor som Artcurial uppgett.

“Säljaren är nöjd. Och är han nöjd, så är självklart vi på Artcurial också nöjda”, sammanfattar Niklas Hannah försäljningen av W-Collection.

Och för dig som är lite extra nyfiken på W-Collection, så är samlingen i och med auktionen inte helt avslutad. Några pärlor har Staffan Wittmark valt att behålla. Kanske som en start till en ny pralin-ask.

Det får framtiden utvisa.

ANNONS

Läs även:

Drömbilar och bildrömmar på auktion. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS