Dagens PS

Andersson försvarar policy som gynnar SUV:ar

krisstöd företag
"Det kommer att vara en stor lättnad för de företag som drabbats av de restriktioner som regeringen varit tvungen att vidta för att dämpa smittspridningen", säger finansminister Magdalena Andersson (S) om det förlängda, förstärkta krisstödet. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 10 sep. 2020

Regeringen luckrade upp gränsen för vilka bilar som ska erhålla klimatbonus, vilket gynnade Volvos SUV:ar. Finansminister Magdalena Andersson ser inget problem med utvecklingen. “Jag tycker det är bra att svenskar köper Volvobilar”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS rapporterade tidigare i veckan om den förändring av klimatbonusen som regeringen införde tidigare i år, vilken har gynnat Volvos SUV:ar. Av de bilar som upplevde skattelättnader på grund av regeländringen var nio av tio Volvobilar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det är välkommet att lagändringen kan bidra till en ökad försäljning av Volvobilar.

“Tycker jag det är tråkigt att svenskar köper Volvobilar? Nej, jag tycker det är bra att svenskar köper Volvobilar. Volvo är väldigt viktigt för jobben och tillväxten i Sverige”, säger hon till SVT.

Hon menar vidare att det är positivt att svenskarna köper laddhybrider i stället för helt bensindrivna bilar. “Det är ju en stor framgång”, säger hon.

Per Bolund kritisk till utvecklingen

Anledningen till att SUV:ar, även hybrider, kan ses som miljötärande är att de förbrukar en stor mängd bensin när batteriet är urladdat, skriver SVT.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sa under veckan till SVT att han inte är nöjd med att bilförsäljningen av större bilar ökar.

“Vi är inte nöjda utan vi vill att vi ska fortsätta driva på för att de bilar som säljs ska vara så miljövänliga som möjligt. Då vill vi titta på både vilken teknik de använder och också att de har lägre vikt”, sa han till SVT.

ANNONS

Eventuellt införs förändringar i reglerna kring klimatbonusar för bilar i höstbudgeten.

Läs mer: Volvos stadsjeepar vinnare på klimatbonus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS