När övergången av elfordon tar fart på allvar lutar det åt att GM:s aktie blir ett lyckokast, enligt analyshus.

ANNONS

Enligt analytikern Adrian Yanoshik på analyshuset Berenberg har aktien i General Motors, GM, potential till en uppsida på hela 43,7 procent från tisdagens stängning på 38,26 dollar på börsen, berättar CNBC.

”Vi förväntar oss att GM kommer att uppfylla sitt mål på 400 000 elbilar år 2023”, sade analytikern på måndagskvällen enligt CNBC och tillade att förväntan är att GM tar EV-täten i Nordamerika och överträffar sitt eget mål på en miljon elbilar före 2025.

I fjol stötte GM på patrull med sin omställning till elbilar när Chevy Bolt EV fick återkallas.

Bakgrunden var två ”sällsynta tillverkningsfel” i litiumjonbattericellerna i bilens batteripaket som kan orsaka bränder, hette det.

I år räknar GM med rekordförsäljning av Chevy Bolt EV

Förra månaden kom betydligt gladare tillrop från GM då den amerikanska fordonsjätten meddelade att man i år förväntar sig ett nytt försäljningsrekord med Bolt EV.

Berenberg spår att kassaflödet hos GM blir starkt fram till 2024 och tror att försäljningen av företagets gasdrivna fordon bidrar finansiellt till GM:s EV-övergång, berättar CNBC.

”Vi förväntar oss att GM kommer att uppnå stigande bruttomarginaler även när de rörliga kostnaderna stiger. De viktigaste faktorerna inkluderar en ihållande mixförskjutning mot dyrare fordon och EV-försäljning … och större produktionseffektivitet”, säger Berenberg-analytikern Adrian Yanoshik.

ANNONS
ANNONS

Berenberg spår samtidigt att elbilsjätten Tesla kan få det tufft kortsiktigt på grund av de omfattande covid-nedstängningarna i Shanghai.

I fallet med GM-konkurrenten Ford tror analyshuset att det höga kostnadstrycket på råvaror kan kompensera företagets ”starka prissättning och kostnadseffektivitet”, enligt CNBC-artikeln.

Läs även: Volkswagens vd om att gå om Tesla: ”Blir ett tajt lopp” [Dagens PS]