Den globala halvledarbristen gör att aktier i bilindustrin nu straffas hårt ”i hela världen”, skriver TT med hänvisning till Reuters.

ANNONS

”Vi räknar för närvarande med att utbudet av halvledare under tredje kvartalet blir väldigt skakigt och begränsat. Vi kan inte utesluta ytterligare produktionsförändringar”, uppger tyska fordonsjätten Volkswagen i ett mejl till Reuters.

VW kan tvingas dra ner produktionen ännu mer än vad som redan spikats på grund av den globala halvledarbristen, men även brist på bildelar, framgår det.

Och japanska Toyota tänker minska produktionen 40 procent i september, enligt en rapport från nyhetstjänsten Nikkei som refereras av Reuters i TT-artikeln på bland annat Di.se.

Kombo av två onda ting

Halvledarbristen i kombinationen med ökad covid-smitta i Asien slår mot såväl tillverkningen av halvledare som biltillverkningen, men även vitvaror och elektronik är beroende av de små chipsen.

Om vi håller oss till bilar straffas aktier i bilindustrin i dag, torsdag, för den utdragna halvledarbristen.

Toyotas aktie har under morgonen, svensk tid, backat 4,4 procent på Tokyobörsen medan Volkswagens aktie uppges vara ned med 2,8 procent.

Även flera andra bilaktier dras med i fallet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Halvledarbrist väntas bli utdragen [Dagens PS]

Läs mer: Nevs varslar 300 anställda – halva personalstyrkan [Dagens PS]