Formel 1 lämnade Ryssland. Eller? Flera stall har fortfarande titel-sponsorer som gör affärer med landet trots kriget i Ukraina – däribland mästarteamen Mercedes och Red Bull, visar Dagens PS granskning.

ANNONS

Inför Formel 1-säsongen låg mycket på fokus Ryssland – dels på GP-tävlingen i Sotji som snabbt ställdes in efter att landet invaderat Ukraina, och dels på stallet Haas, som hade en rysk förare i Nikita Mazepin och det ryska konstgödselföretaget Uralkali med förarens far, oligarken Dmitrij Mazepin, som storsponsor. Mazepin sägs vara nära den ryske presidenten Vladimir Putin. 

Formel 1
Formel 1-förarna gick den 6 mars tillsammans för ett ställningstagande mot kriget i Ukraina. (Foto: Red Bull Content Pool)

Haas bröt med både Uralkali och Mazepin inför säsongen, och Formel 1 har brutit sändningsavtalet med den statligt ägda tv-kanalen Match TV och blockerat F1TV i landet – men det betyder inte att Formel 1 frigjort sig helt från Ryssland, flera andra team, däribland mästarteamen Mercedes och Red Bull, har sponsorer som fortsatt gör affärer med landet.

Mercedes sponsor: ”Kommer inte skynda oss”

De senaste decenniets F1-dominant Mercedes, med den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton som största namn, heter Mercedes AMG Petronas F1 Team – och Petronas är en statlig oljejätte från Malaysia som fortfarande gör affärer med rysk olja.

”Vi har verksamhet i Irak, där vi har samarbete med Gazprom. I den mån någon ståndpunkt ska tas, tar vi vägledning om vilka typer av sanktioner som kommer att tillämpas”, sa Petronas vd Tengku Muhammad Taufik den 1 mars enligt energisajten Upstream Online.

”Vi kommer inte att skynda oss med några beslut ännu. Vi har tagit hänsyn till positionen och geopolitiken på nationell nivå; det är något vi kommer att vägledas [av] om beslutsfattare tar ställning”, säger han.

Mercedes AMG Petronas F1 Team återkommer till Dagens PS med ett mejlsvar där det framgår att de anser att det är Petronas sak att kommentera bolagets kärnverksamhet. Dagens PS har också sökt Petronas flertalet gånger utan att få något svar på frågor om huruvida affärerna med Gazprom och Ryssland fortsätter än i dag.

ANNONS
ANNONS
Lewis Hamilton
Mercedesföraren Lewis Hamilton med Petronas-loggan på armen inför helgens F1-race i Australien. (Foto: TT)

”Mercedes-Benz har stoppat exporten av personbilar och skåpbilar till Ryssland samt lokal tillverkning i Ryssland tills vidare”, skriver en talesperson för Mercedes F1-team i ett mejlsvar till Dagens PS – där de också tillägger att F1-stallet inte har någon verksamhet i Ryssland, förutom den racehelg som ställdes in av F1-ledningen.

Alfa Romeos Formel 1-sponsor köper också olja från Ryssland

Även stallet Alfa Romeo F1 Team Orlen har som sin titel-sponsor ett bolag som gör affärer med rysk olja, polska PKN Orlen.

”PKN Orlen övervakar situationen i Ukraina och är förberedda för alla scenarier, inklusive fullständig avstängning av leveranser från östlig riktning”, sa de den 14 mars, enligt Reuters. Den 22 mars meddelade bolaget att de skulle prioritera att köpa norsk olja men skulle fortsätta köpa även rysk olja för att säkra leveranserna, enligt Reuters.

Alfa Romeo F1 Team Orlen har inte svarat på förfrågningar från Dagens PS om en kommentar.

För tydlighets skull bör här påpekas att även den svenska staten (och därmed också undertecknad som svensk skattebetalare) fortsatt köper rysk olja.

Red Bull i Ryssland: ”Lokala hjältar”

Det är inte heller bara ryska oljepengar som funnits in i Formel 1 – även andra företag med Rysslandskopplingar sponsrar motorsporten.

Ferrari, som just nu leder 2022 års mästerskap, bröt kontraktet med ryska datasäkerhetsbolaget Kaspersky Labs den 18 mars.

ANNONS
ANNONS
Max Verstappen
Red Bull sponsrar Formel 1-världsmästaren Max Verstappen – och ”lokala hjältar” i Ryssland. (Foto: TT)

Men toppkonkurrenten Red Bull, med fjolårets mästare Max Verstappen som största namn, sponsras förstås av det österrikiska energidrycksföretaget Red Bull – som fortfarande i skrivande stund av allt att döma har sin verksamhet igång i Ryssland. På företagets ryska hemsida framgår att de sponsrar ryska idrottsmän och kvinnor under rubriken ”lokala hjältar.”

Inte heller Red Bull har svarat på Dagens PS förfrågningar om en kommentar. Dagens PS har också sökt huvudorganisationen i Formel 1 för en kommentar, men de har inte återkommit.

In english: Russian money keeps flowing in Formula 1 [Dagens PS]

Läs även: Så ändras reglerna inför årets Formel 1-säsong [Dagens PS]