Dagens PS

Var åttonde människa lever med fetma

Så många som var åttonde människa i världen anses leva med fetma
Så många som var åttonde människa i världen anses leva med fetma. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Över en miljard människor i världen anses leva med fetma, det motsvarar ungefär 12,5 procent, eller var åttonde människa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fetma är nu så vanligt att i de flesta länder är fler människor feta än underviktiga, det gäller även låg- och medelinkomstländer som tidigare kämpat med undernäring, skriver Reuters.

Fetma ökar

Enligt uppskattningar från Världshälsoorganisationen, WHO, och en internationell grupp av forskare anses nu över en miljard människor vara feta.

På torsdagen publicerade de sina fynd i en vetenskaplig artikel, deras fynd anses vara de mest auktoritativa av oberoende uppskattningar som gjorts.

Deras fynd är baserade på data från mer än 220 miljoner människor i över 190 länder.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus anser att åtgärder för att hjälpa till att hantera fetma behövs, som skatter på produkter med hög sockerhalt och att främja av hälsosamma skolmåltider.

ANNONS

Senaste nytt

Ett världsproblem

I många rikare länder börjar andelen feta människor plana ut, men i många andra länder ökar den snabbt, enligt artikelns seniorförfattare Majid Ezzati.

ANNONS

“Tidigare har vi tänkt på fetma som ett problem för de rika. Fetma är ett världsproblem”, sade Francesco Branca, näringschef vid WHO, på en presskonferens, skriver Reuters.

Undervikt blir visserligen mindre vanligt, globalt sett, men i många länder är det fortfarande ett stort problem varför undernäring och övervikt nu samexisterar i allt fler länder.

Det kallas för de dubbla bördor av undernäring och övervikt. Det ökar enligt artikeln mest i vissa låg- och medelinkomstländer, bland annat i delar av Karibien och Mellanöstern.

Här är andelen feta nu högre än i många höginkomstländer, speciellt i Europa, där fetman börjar minska i vissa länder, exempelvis i Spanien.

Fetma och undervikt

Mellan 1990 och 2022 mer än fördubblades fetman bland vuxna och bland barn och ungdomar mellan 5 och 19 fyrdubblades den, enligt analysen.

Analysen i artikeln visar att under samma period minskade andelen vuxna som anses vara underviktiga med hälften.

Andelen flickor som anses vara underviktiga minskade enligt analysen med en femtedel och andelen underviktiga pojkar med en tredjedel.

ANNONS

Läkemedel kan hjälpa

Majid Ezzati tycker att ökningen av fetma bland barn är väldigt oroande. Ohälsosam fetma kopplas till många allvarliga sjukdomar, som exempelvis diabetes och hjärt- och njursjukdomar, och kan leda till att människor dör i förtid.

Det är dock fortfarande hundratals miljoner människor i världen som inte har tillräckligt att äta och att vara kraftigt underviktig är väldigt skadligt för barns utveckling och kan leda till att människor svälter ihjäl.

Både Majid Ezzati och Francesco Branca menar att nya fetmaläkemedel som Novo Nordisks Wegovy, Eli Lillys Zepbound är verktyg som kan hjälpa, men deras kostnad och låga tillgänglighet skapar ojämlikhet.

Analysen som presenteras i den vetenskapliga artikeln begränsas av brist på data efter covid-19-pandemin och av att måttet BMI användes för att fastställa fetma, ett mått som enligt forskare inte är perfekt.

Fetma i Sverige

Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, är inte förvånad över att var åttonde människa på jorden nu anses vara fet.

Även här i Sverige ökar fetman, enligt Folkhälsomyndigheten ökade andelen vuxna mellan 16 och 84 år med övervikt eller fetma från 46 till 51 procent under perioden 2006 och 2022.

ANNONS

Liselotte Schäfer Elinder anser att det här är ett krypande folkhälsoproblem som många inte tänker så mycket på, det skriver Svenska Dagbladet.

Ohälsosam mat

Det handlar om obalansen mellan intaget och förbrukningen av energi. Vår livsstil är allt mer stillasittande, dessutom fullkomligt översvämmas marknaden av ohälsosam mat.

Hon liknar det vid en tsunami av produkter med socker och mättat fett som sköljer över världen och menar att det inte görs mycket för att stoppa den.

Hon tycker att vi behöver göra tre stora förändringar, det krävs mer information, särskilt till föräldrar, politiska beslut med lagstiftning och styrmedel som krav på varningsmärkning, och skatt på produkter med mycket socker.

“Det finns väldigt starka kommersiella krafter när det gäller mat. Regeringen pratar mest om ökad fysisk aktivitet, och det är bra, men det räcker inte. Det behövs också insatser för att vi ska (äta) mer frukt, grönt och fiber och mindre skräp, säger hon till SvD.

Läs mer: Därför är det så svårt att gå ned i vikt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS