Dagens PS

Svenskt forskningsverktyg kan påskynda läkemedelsutveckling

Både DNA och RNA är nukleinsyror men DNA är dubbelsträngat och RNA består av en enkel sträng.
Både DNA och RNA är nukleinsyror men DNA är dubbelsträngat och RNA består av en enkel sträng. (Foto: DNA: Pixabay / RNA: Wikimedia Commons/DataBase Center for Life Science, DBCLS)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 maj 2022Publicerad: 04 maj 2022

Utvecklingen av läkemedel med mRNA-tekniken går fort och den snabba utvecklingen av mRNA-vaccin mot covid-19 skyndade på utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utvecklingen av mRNA-vaccin mot covid-19 har drivit på utvecklingen av hur sjukdomar kan behandlas med hjälp av cellernas egna funktion och beståndsdelar, biomolekyler.

Fördelen med RNA-behandling är att den gör att cellen kan påverkas på grundläggande nivå, så tidigt i sjukdomsförloppet att symptomen kan minskas eller botas i ett väldigt tidigt skede.

Utveckla mRNA-läkemedel

Stealth Labels Biotech, eller LanteRNA som bolaget kallar sig, är ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj. Bolaget baseras på forskning från Chalmers och har en inmärkningsmetod som kan bli ett viktigt verktyg för att påskynda utvecklingen av mRNA-läkemedel.

Metoden är unik och innebär att forskarna har tagit fram flouroserande basanaloger, strukturer som liknar baserna i DNA och RNA, som ersätter de naturliga baserna i cellens RNA, vilket förenklat innebär att de kan studeras i mikroskop. På så vis kan RNA:t studeras med minimal inverkan på dess beteende, något som i dag är ett problem.

Var först i världen

“Det som är finurligt, och som gjorde att vi var först i världen, var att vi kunde se i vår studie att det bara har minimal påverkan på RNA”, säger Stealth Labels Biotechs vd och en av grundarna, Marcus Wilhelmsson, i ett pressmeddelande.

Han förklarar att det de har skapat är ett forskningsverktyg och att alla gör undersökningar med fluorescensmetoder, men att det påverkar RNA:t och det är där den nya metoden fyller ett behov.

ANNONS

Genombrott tack vare pandemin

Problemet med de metoder som används i dag är att forskare inte kan vara säkra på vad de har missat eftersom de inte vet hur RNA:t har påverkats, Stealth Labels Biotechs metod innebär att medicinutvecklare kan få fram nya, mer noggranna resultat.

“mRNA-terapi har fått sitt stora genombrott tack vare pandemin. På industriell skala har det visat sig på ett mycket positivt sätt. Det här är glödhett. Vacciner som redan finns idag, och som behöver förnyas mot nya varianter av samma virus, skulle i de flesta fall med fördel kunna göras om till mRNA-varianter. Det är en mindre revolution som pågår”, säger Marcus Wilhelmsson i pressmeddelandet.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vaccin mot covid-19 bara början för MRNA-tekniken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS