Vaccin mot covid-19 bara början för mRNA-tekniken

Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022
Den snabba utvecklingen av mRNA-vaccin mot covid-19-viruset har banat väg för utveckling av mRNA-baserade vaccin mot andra virussjukdomar.
Den snabba utvecklingen av mRNA-vaccin mot covid-19-viruset har banat väg för utveckling av mRNA-baserade vaccin mot andra virussjukdomar. (Foto: TT)

För tekniken med mRNA är vaccinen mot covid-19 bara början, kliniska tester av vaccin mot allt från HIV till zikavirus kan förändra läkemedelsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Traditionella vaccin tränar immunsystemet genom att introducera harmlösa versioner av hela virus så att kroppen lär sig att känna igen viktiga kännetecken som covid-19-virusets ökända spikprotein. De nya mRNA-vaccinen använder en elegantare metod att nå samma mål, det skriver Wired.

Messenger-RNA, mRNA, alltså budbärar-RNA, är en genetisk molekyl som används för att överföra information inom och mellan celler för att instruera kroppen om hur spikproteinet tillverkas. Den här skillnaden gjorde att det var möjligt att designa, skapa och godkänna mRNA-vaccinen rekordsnabbt.

Kan få större påverkan

På ett och ett halvt år har flera miljarder människor fått mRNA-vaccin mot covid-19-viruset och det har saktat ned pandemin. I ett längre perspektiv kan dock mRNA-teknikens påverkan bli större än så. Dussintals kliniska försök är på gång att starta med nya former av mRNA-vacciner som ska slå mot allt från HIV, malaria, herpes till zikavirus.

I mars meddelade Moderna att de startat en fas 1-studie med två mRNA-baserade HIV-vaccin.

“Tidslinjen för vad som kan uppnås med hjälp av mRNA-plattformen är så mycket bättre”, säger Carl Dieffenbach till Wired. Han är chef för Division of AIDS vid US National Institutes of Health, som övervakar dessa försök.

Arbetade med mRNA innan covid

Även innan pandemin arbetade forskare med mRNA, Moderna har ägnat flera år åt att utveckla lipidhöljet som omsluter mRNA-strängen i vaccinet. Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI, investerade exempelvis i ett mRNA-vaccin mot zikavirus redan 2016.

Även andra försök att utveckla mRNA-plattformar för andra coronavirus, som mers, hade gjorts, något som var avgörande när pandemin bröt ut, då kunde Moderna justera sitt mers-vaccin som var under utveckling och bolagets vaccin mot covid-19 gick in i klinisk prövning endast 66 dagar efter det att den genetiska sekvensen av viruset hade publicerats.

Även utan pandemin hade troligtvis mRNA-vaccin tagits fram, men det hade tagit mycket längre tid, covid-19 skyndade på utvecklingen med är, eller till och med årtionden.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Klinisk studie med mRNA-vaccin mot HIV

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS